Sváteční volno jsme pojali s přítelem jako možnost vypadnout a vyvětrat se. Poslední dobou se o to snažíme, asi je to hodně způsobené situací s koronavirem, ale nutno říci, že alespoň k něčemu to bylo dobré. Snažíme se proto odjíždět do přírody, kde se můžeme procházet, když to situace dovolí i bez roušek, a užívat si trochu toho čerstvého vzduchu. Naše poslední kroky vedly na Stvořidla. Nevím, jestli tohle místo někdo z vás bude znát, ale jedná se o peřejnatý úsek jinak naprosto klidné řeky Sázavy, který se nachází u Ledče nad Sázavou.

Pro mě osobně má tohle místo i srdeční význam a kromě krásné a klidné přírody tu vždy vzpomínám na dětství, kdy jsem sem jezdila na výlety s babičkou a dědou, jelikož sami máme chatu u řeky Sázavy, ačkoli o kousek po proudu dál. Na Stvořidla se dostanete jak autem, ale i vlakem. Pokud vystoupíte na zastávce Stvořidla, můžete po červené turistické značce jít volnou přírodou většinu času podél řeky. My jeli autem a dojeli jsme tak vlastně přímo do chatové osady Stvořidla, kde jsme nechali auto a proti proudu jsme se vydali po červené kam nás nohy táhly.

Cesta není nikterak fyzicky náročná, ale pro kočárky určitě vhodná není. Časová náročnost je také individuální, můžete na cestě strávit pár hodin nebo také celý den, pokud se například rozhodnete zastavit v občerstvení přímo v kempu Stvořidla.

A na závěr pro vás mám menší legendu, která se k tomuto místu váže. Podle legendy se měl sedlák, jehož pole nebylo úrodné, domluvit s čertem, který mu měl s prací na poli pomoci. Sedlák čertovi slíbil, že za deset let dostane jeho duši. Po deseti letech se však sedlákovi do pekla příliš nechtělo a na radu své manželky vykropil chalupu svěcenou vodou. Čert, který tak nemohl dovnitř, se rozzlobil, nabral v nedalekém lomu náruč kamení a chtěl ji naházet na sedlákovo pole. Jak letěl zpět, svítilo mu do očí slunce a oslepený čert začal kameny odhazovat dříve - místo na sedlákovo pole odházel svůj náklad do koryta Sázavy.


Jezdíte na výlety? Jaká zajímavá místa jste navštívili v poslední době? 

Vaše Lucka

22 Komentáře

  1. Fajn, že jste si udělali příjemný výlet. Cestování do přírody mám také moc ráda, člověk se perfektně zrelaxuje! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, to je hned něco úplně jiného, když se člověk může vyvětrat a oddychnout si v té přírodě. :)

      Vymazat
  2. Moc krásné místo. Na výlety s přítelem jezdíme poměrně dost často a zrovna do přírody. Teď naposled jsme byli na jedné vyhlídce Havlova skála a předtím na vyhlídce Máj. :-) Milujeme to!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tam skutečně krásné, Jani, určitě doporučuji. :) Na to jsem se dívala, vypadalo to krásně, na Máj se chystáme, ale pořád to nějak nevychází, ale přes léto už o bude tutovka. :)

      Vymazat
  3. Jasne, jazdime. Stále. Rada vyhladavam nove tipy na výlety, ono stále je čo objavovat. A konečne sa u nás aj počasie umudrilo... takže výletom zdar :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu, kolikrát se až divím, jaká krásná místa jsou u nás a ráda se nechám inspirovat na další výlet. :)

      Vymazat
  4. Na Sázavu jsme jezdili na vodu a ta příroda okolo je fakt kouzelná :) V poslední době jsem nebyla nikde, ale v létě bych se strašně chtěla vrátit do Jižních Čech, kde jsem trávila dětství a kde to miluju :)

    Pauline's Tiny World

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt? My tam byli taky několikrát! :) Sázava je super, máme u ní chatu, a přestože to tam moc dobře znám, jsem si vždy sjíždění řeky užila. :) Tak to se budu těšit třeba na nějaké fotky z Jižních Čech. :)

      Vymazat
  5. Podle fotek je to tam opravdu nádherné.
    Na výlety moc nikam nejezdím, ale trávím volný čas na chatě. Takže jsem v podstatě každý týden v přírodě. Jako malá jsem si toho moc nevážila, ale v posledních asi třech letech z toho čerpám co nejvíce to jde. <3 Příroda for lyfe.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, taky jsem to dřív úplně nevnímala tak jako dneska. :)

      Vymazat
  6. To vypadá hodně hezky :-) legenda je hodně zajímavá
    Po Česku také hodně cestujeme, hlavně o letních prázdninách. Snad to vyjde i letos.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky doufám, že celková situace bude nakonec letos výletům po ČR přát. :)

      Vymazat
  7. Popravdě na výlety až tak moc nejezdíme, ale tohle je moc hezké klidné místo. Letos určitě v létě nebude dovolená u moře, tak se doufám na nějaký výlet u nás dostaneme. Pod bytovkou máme u nás řeku a hezkou přírodu, tak se snažíme chodit na procházku alespoň tam a nemusíme ani daleko :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je krásné, že bydlíte takhle hned u vody, to máte procházky snadno dostupné. :)

      Vymazat
  8. Vypadá to tam moc krásně. :) Na výlety jezdím ráda, ale nevím, zda letos nějaké budou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem zvědavá, jak to letos všechno bude. Ale pokud to bude jen trochu možné, tak se budu snažit na výlety vyrážet. :)

      Vymazat
  9. Krásný článek i fotky. Stvořidla vypadají opravdu hezky, musel to být pěkný výlet. Také se ráda vracím do míst svého dětství, mají takové zvláštní kouzlo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, fotit vůbec neumím, takže jsem byla nakonec ráda, že z toho vzešlo něco použitelného. :)

      Vymazat
  10. Super výlet a krásne fotky :) Mne nejako v poslednej dobe výlety nevychádzajú, ale aspoň začiatkom mája sme boli s rodinou na chate asi hodinku od nášho bydliska, takže sme aspoň trošku vypadli niekde inde :)
    What A Fancy World

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono stačí i kousek od domova, ale jak se člověk vyvětrá, hned se cítí lépe. :)

      Vymazat
  11. Teeeda tam je to nádherné, je dobře, že lidé začali obecně více chodit do přírody a vyhledávat klidná místa, občas je dobré se zastavit a jen nasávat to kouzlo přírody :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Je to tam krásné, určitě doporučuji! :) Ano, máš pravdu, podobná místa poslední dobou vyhledávám čím dál tím víc ráda. :)

    OdpovědětVymazat