Babiččiny buchty
Doba karantény má své nevýhody, ale také pár výhod. Například máte dost času na to dělat věci, které jste odkládali. Ať už jde o úklid skříně, přečtení knih na polici nebo oživení vašich domácích koníčků. Já třeba dřív hrozně ráda pekla, ale pak na to nějak přestal být čas a možná i trošku chuť. Ta se paradoxně vrátila s mým nástupem na home office. Začala jsem mít chuť na tvoření. Chtěla jsem, aby rodina po příchodu domů měla něco na zub. A tak jsem se vrátila k pečení - a díky tomu vám dnes přináším recept na tvarohové buchty, který jsem získala od své babičky.
Co budeme potřebovat?
Těsto:
Náplň:
Co budeme potřebovat?
Těsto:
- 500g hladké mouky
- 1 žloutek
- špetku soli
- 2 lžíce cukru
- 250ml mléka
- 1 kostka droždí
- 1 majolka
Náplň:
- 1 měkký tvaroh
- 1 žloutek
- 40g moučkového cukru
Jak budeme postupovat?
Já obvykle začínám tím, že si připravím velkou mísu, ve které budu zadělávat těsto. Do ní vložím mouku, sůl, cukr, majolku a žloutek. Dále si vezmu kastrůlek, do kterého naliji mléko a nechám mírně zahřát - mléko musí být vlažné, ne horké, takže testujte ponořením prstu, zda to snesete nebo ne. Do vlažného mléka rozdrobte kostku droždí a nechte pár minut odležet. Poté pomalu přilévejte do mísy s moukou a dalšími ingrediencemi, za stálého míchání získáte tuhé těsto, které se musí pěkně spojit, takže se nebojte kromě vařečky sáhnout do těsta i rukama.
Jakmile se těsto spojí a na povrchu má hladkou strukturu, zaprašte ho trochu moukou, přikryjte utěrkou a dejte někam do tepla. Moje babička obvykle dávala těsto pod peřinu, ale klidně nechte stát při pokojové teplotě v kuchyni. To, že nám těsto pěkně vykynulo, poznáte podle úterky, která se bude hezky nadzvedat. Půl hodina by měla stačit, ale klidně počkejte i déle, těstu to neublíží.
Mezitím si připravte náplň tak, že všechny suroviny naházejte do mísy a rozmixujte mixérem dohladka. Co se týče cukru, je to individuální záležitost, pokud máte rádi více sladké, dejte víc, pokud méně, uberte. Vždy je vhodné na prst ochutnat a poznáte.
Dále si musíme připravit plech, na kterém budeme péci, vhodnější je nějaký hlubší. Zde máme dvě možnosti, pokud chcete poctivé jako od babičky, vymažte plech sádlem, ale stejně dobře bude fungovat i pečicí papír. Jakmile bude těsto vykynuté, vezměte si lžíci a ukrajujte z něj kousky. Já si z těsta vždy udělám kuličku, z té potom v ruce udělám placku a jinou lžící nabírám náplň. Kolik náplně použijete do jedné buchty je na vás, ale pokud máte menší kolečka, nedávejte jí tolik. Jakmile je náplně hodně, celá buchta jde špatně zamotat a má tendenci se rozmotat.
Umotanou buchtu dávejte tím motancem dolů a nechávejte mezi buchtami trochu mezeru, aby se hezky roztáhly do šířky. Protože je těsto kynuté, bude ještě na plechu trochu pracovat nejen při pečení, ale i před ním. Buchty pečte na 170 stupňů 25-35 minut, že jsou hotové, poznáte podle toho, jak hezky zezlátnou. Dobrou chuť!
Jak trávíte karanténu vy? Co jste naposledy pekli vy? Inspirujte mě, ať vím, co dalšího upéct rodině na zub!
22 Komentáře
Vypadají skvěle, moc děkuji za tip, v blízké době určitě zkusím:)
OdpovědětVymazatTo jsem moc ráda, není na nich nic těžkého, s tímhle těstem se opravdu hezky pracuje. :)
VymazatVypadají výborně, sama jsem klasické buchty ještě nikdy nedělala, to bych měla napravit :D
OdpovědětVymazatUrčitě se toho neboj, alespoň u nás se po nich jen zaprášilo. :D
VymazatMiluju buchty, ale vždycky jsem se bála je dělat, abych se nezahanbila před babičkou a mamkou, které je mají vždycky dokonalé a výborné :D Včera jsem dělala Míša řezy a dneska už nejsou :D Mám doma očividně samý hladovce :D
OdpovědětVymazatPauline's Tiny World
Věř mi, zrovna tohle těsto je vážně snadné na přípravu a moc hezky se s ním pracuje. Taky jsem se poprvé bála, ale je to opravdu jednoduché. :) Míša řezy jsou dobrý tip, brácha je má rád, tak se na ně asi taky vrhnu. :)
VymazatMňam, hned bych si dala ke kávě! :)) Také poslední dobou dost peču, dneska se chystám na beránka. :)
OdpovědětVymazatBeránka jsem taky dělala, já používám klasické těsto na bábovku, které mě zatím ještě nikdy nezklamalo. :)
VymazatTak ty se ti moc povedly! :) Vypadají přesně jako od babičky ♥ Já naposledy pekla klasické muffiny :D
OdpovědětVymazatAnother Dominika
Moc děkuju. :) Muffiny jsem pekla jen jednou, chuťově byly výborné, ale ty košíčky se mi tak nějak rozjely a byly z toho takové podivné patvary. :-D
VymazatMňam, buchty vyzerajú kúzelne! Rozhodne sa ti podarili. :)
OdpovědětVymazatMoc děkuju. :)
VymazatDíky za recept, vyzkouším jej, jakmile seženu droždí. U nás se Honzovy buchty nikdy nedělaly a já je přitom mám ohromně ráda, takže nejvyšší čas si je prostě zkusit upéct. :)
OdpovědětVymazatUrčitě se neboj a jdi do toho, tohle těsto je prověřené a hezky se s ním pracuje. :) Náš taťka má nejradši řepánky, ale zbytek rodiny zase tvarohové. :-D
VymazatTak musím ještě jednou poděkovat za inspiraci. Buchty jsem dělala s tvarohovou náplní a jsou opravdu výborné!
VymazatPřekvapilo mě, že jsem měla kynuté těsto na buchty zafixované jako náročné, ale šlo to jedna báseň a za chvíli bylo hotovo i bez robota.
tie vyzerajú parádne!
OdpovědětVymazatMoc děkuji. :)
VymazatPanebože! Ty musím udělat! Přítel tyto buchty miluje a konečně recept, který je tak skvěle sepsaný! Já to musím mít prostě do puntíku, jakmile není, tak jsem v háji. Jo a můžu se zeptat ohledně té majolky? To jako jednu lžíci, lžičku a fakt jako majolka? :-D
OdpovědětVymazatOmlouvám se, že mi to trvalo odepsat. :) Já to mám taky ráda takhle podrobně, ono je to lepší... Majolku celou. :) Je to taková ta v pytlíku nebo malé krabičce s modrým víčkem. :)
Vymazat"Honzovky" děláme také a rádi. Dělali jsme je už i v domácí pekárně Panasonic.
OdpovědětVymazatJsou výborné. :) V domácí pekárně to je určitě ještě snazší příprava, taky uvažuji, že si ji jednou pořídím i skrz pečení chleba. :)
VymazatBuchty, tak to je klasika, ktorý sa nikdy neobje... mnam, hned by som si dala, aj ked som ich nedávno tiež piekla. Naposledy som ale doma robila jablkový pernik - až dvakrat za sebou, tak ho máme radi. Mnam.
OdpovědětVymazatŠtýl ženy