Nejprve je třeba si uvědomit, co je vlastně štěstí. Je to pocit, který v nás probouzí novou energii, značí duševní pohodu a spokojenost. Být šťastný by vlastně nemělo být vůbec těžké, přesto ale to některým dělá potíže. Spousta lidí dokonce ani neví, že být šťastný se dá natrénovat a naučit. Stejně tak jako většina lidí si štěstí představuje pouze jako krátkodobou skutečnost, zatímco jim nedochází, že štěstí může trvat i dlouhodobě. Protože abych byla upřímná, když mluvím o štěstí ve svém životě, tak nemám na mysli jen jednu emoci, mám na mysli celou soustavu událostí a okolností, drobných radostí, které dohromady tvoří štěstí. 
Soustřeď se na to dobré

Vždy, když se nám v životě něco stane, máme dvě možnosti, jak se k problémům postavit. Můžeme svěsit ramena a ronit slzy nad nespravedlností nebo zvednout hlavu, odrazit se ode dna a vidět to dobré, třeba nějakou úplnou maličkost. Utápět se v sebelítosti ještě nikomu nepomohlo, aby se cítil dobře. Ne vždy je to jednoduché, ale pokud se naučíte vidět věci z té lepší stránky, nikdy toho nebudete litovat. Štěstí záleží na naší perspektivě, a pokud hledáte důvody, proč být šťastný, patrně je i objevíte. 

Přestaň porovnávat

Porovnávání je přímá cesta do pekel. Byli jsme stvořeni jako originál a je potřeba na sebe tak nahlížet. Každý prostě není geniální matematik, nemluví plynně šesti jazyky, nevypadá jako hvězda z Hollywoodu a nemá peněz na rozdávání. Svět na nás neustále tlačí, že musíme nějak vypadat, nějak se tvářit, chovat, mluvit... DOST! Jsme rozdílní lidé s různými talenty, cíli, znalostmi a zkušenostmi. Ale víte, jaká je výhoda? Nikdo vás ve skutečnosti nevyzývá na souboj talentů, kdepak. Je to jen v naší hlavě, takže na to prostě nemyslete. Nemusíte se trápit tím, co mají nebo umí druzí. Sami jste dokonalí takový, jací jste.

Přemýšlej o štědrosti a vděčnosti

Měli bychom se naučit vážit si toho, co máme. Pokud jste zdraví, máte milující rodinu a přátele, máte kde spát a co jíst, pak máte víc než mnozí jiní a měli byste s pokorou přijímat to, co máte. Až budete příště platit, nechte prodavačce těch pár kaček, co stejně vytratíte z kapsy cestou. Zajděte na kafe za svými prarodiči a věnujte jim svůj čas... Lidé, kteří si neustále říkají, že začnou od zítra, budou stále bloudit v kruhu... Začněte dnes a díky štědrosti a vděčnosti dnes buďte šťastnější zítra, možná nakonec zjistíte, že váš dobrý pocit má větší hodnotu.

Podívej se na sebe ráno do zrcadla

Možná si myslíte, že je to hloupost, ale jsou to právě drobnosti, které mohou změnit vaši náladu. Podívejte se na sebe ráno a alespoň třikrát si řekněte, že jste krásní, že vám to sluší a že dnes budete mít pěkný den. Taky jsem tomu nevěřila, ale jak jsem již psala v jiných článcích, všechno je v hlavě. A na základě mnohých studií je známo, že svou hlavu dokážeme přesvědčit o spoustě věcí, se kterými zpočátku nechce souhlasit. Dá se to natrénovat. Tak kdy jindy začít než dnes?

Vaše Lucka

6 Komentáře

  1. Moc pěkně napsaný motivační článek. Nedávno jsem četla něco podobného a taky se autor ztotožňoval s názorem, že být dlouhodobě šťastný se dá natrénovat. Je to zajímavá myšlenka :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tak, pekný zoznam aj celý článok. :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  3. Milý článek! Jakožto celoživotní optimista je mi zatěžko pochopit (ač se o to často snažím), že jsou lidé i na opačné straně škály, takoví, co vidí svět v černých barvách. Neznám to.

    Osobně, když se chci ráno povzbudit, protože vím, že budu mít náročný den, tak si na sebe vezmu nějaké luxusní prádlo. Nikdo o tom nemusí vědět, přesto to úžasně pomůže ke zvýšení sebevědomí a zlepšení nálady! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Mám ráda tyto motivační články, protože i přesto, že se člověk nenachází momentálně na dobrém místě, ví, že tu existuje naděje, že jednou...
    Co ale většinou tyto články neposkytují (mnohdy je to však tedy mezi řádky řečeno), že radost ze života, ze sama sebe, je dlouhá trať a ne všichni ji mají stejnou. I přesto, že budu dodržovat rady, tipy a kroky, není jisté, zda toho docílím. Za jak dlouho, kde a s kým. To to je na druhou stranu to výjimečné na životě. To neznámo, a ta naděje. Mrzí mě, když si lidé nedokážou tuto naději udržet a doufat v ni. Každý by potřeboval jednou za čas, objetí kolem ramen a pošeptání, že "ještě chvíli, vydrž. taky tě to čeká. neboj se nic.".
    Proto tyto články ráda čtu, protože je to takové malé synonymum, toho objetí.
    Díky za to.

    OdpovědětVymazat
  5. Krásně napsaný článek :) se vším souhlasím.
    Začneme si vážit věcí, které nám přijdou samozřejmé, až v okamžiku, kdy je ztratíme.

    OdpovědětVymazat
  6. Souhlasím, i když ne vždycky se všechno dá zvládnout a myslet u toho pozitivně, někdy člověk potřebuje holt trošku pomoct, popostrčit, ať už od rodiny, přátel, nebo od odborníka. Hlavně si to dokázat připustit, nebát se pochválit za pokroky a mít ze sebe radost. :) A celkově, mít radost z maličkostí.
    Michelle B :)

    OdpovědětVymazat