"Děti musejí snášet hloupostí dospělých, dokud nejsou dost veliké, aby je opakovaly."
- Jean Anouilh

Když jsem si přečetla název TT, napadlo mě hned několik bodů, o kterých by se dalo psát. Ale když jsem o tom přes týden víc a víc uvažovala, tak mě vlastně spíš lákalo psát o tom, jak nedospět příliš rychle. Dneska je to totiž poměrně móda. Děti se snaží co nejrychleji dostat do světa dospělých, což mi přijde trochu jako škoda. Mám o šest let mladšího bráchu, a když chodil ještě na základku, můžu vám říct, že někdy jsem zírala na historky, které nosil ze školy o tom, kterak holky zobou lehčí drogy.

Myslím, že tenhle tlak snášejí trochu hůře holky, proto bych se na ně ráda zaměřila. Většina dívek na základní škole se totiž umí líčit jako profesionální vizážistky, což pochytily z mnoha tutoriálů na youtube a internetu. Vybírají si super sexy módní kousky, chytají manýry velkých dámiček, chodí s gelovými nehty a domalovaným obočím, prožívají velké lásky a hroutí se z deseti rozchodů za týden... Nejednou jsem zůstala zírat, jak dnes vypadají holky na základní škole. Mnohdy bych jim totiž tipla spíš osmnáct než to, že jsou ještě pod zákonem.

teenager, society, and killed imagequotes, true, and age imageblack & white, boyfriend, and fashion image

Letos to bude deset let, co jsem vyšla ze základky a troufám si říct, že to za nás bylo trochu jinak. Ještě ve třinácti jsem lítala se špinavými koleny za barákem, jezdila jsem na tábory a hrála si s panenkami, možná jsem byla zvláštní já, ale v té době mi to přišlo normální. Mám pocit, že jsme měli větší prostor na to být dětmi. Dneska je doba uspěchaná, všichni chtějí všechno hned, mají chytré telefony a své problémy řeší online místo z očí do očí. Dospěj. Chovej se normálně. Nedělej blbosti. Buď perfektní. Kolikrát ti to mám vysvětlovat? Už jsi na to dost velká...

A přitom si myslím, že kdo si skutečně neprožije svou fázi dětství, tak nikdy není v dospělosti plně spokojený. Někdo může namítnout, že na druhém stupni základky už nejsou děti skutečně dětmi. Dnes už asi ne, ale měly by být, dřív bývaly. Mají na to právo. Mají právo prožít si dětství, než přijde tlak dalších povinností. Já jsem dítě byla, mnohdy pořád ještě jsem. A kolikrát bych se ráda do té doby odřených kolen, shánění barbie od Mattela a dívání se na pohádky vrátila s chutí.

Co si myslíte o dětech a jejich předčasné dospělosti? Taky se vám zdá, že někde nastala chyba?

Vaše Lucka

20 Komentáře

  1. Bohužel to tak je. Je mi 20 a holčiny ze základky vypadají starší, než já. Taky mají mnohem více make-upu než já. A občas s ním umí i lépe. Ale taky jsem měla na základce období, kdy jsem chtěla být strašně dospělá. Na střední mě to přešlo a byla jsem ráda, že vlastně nemusím řešit nic víc, než školu.

    OdpovědětVymazat
  2. Občas zírám, jak se "dětství" s dobou mění spíš až vytrácí. Ale děcka, co si myslí, že jsou dospělý a schopný žít dospěle (nedej, bože si pořídit své vlastní děti!) mně docela rozčilují...pak to vypadá, tak jak to vypadá :(. Neříkám, že někteří nejsou schopni ;).

    OdpovědětVymazat
  3. Napsala jsi to pěkně, pohled z druhé strany mince, bohužel máš pravdu s tou předčasnou vyspělostí

    OdpovědětVymazat
  4. Je pravda že dcera už v šesté třídě chtěla jinou barvu vlasů a nalakované nehty no byl to boj ale nedovolila jsem to. Vždy jsem jí řekla že je dítě a taky má vypadat a chovat se jako dítě. Panenky a špinavá kolena jí vydrželi až do patnácti let

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem byla úplně stejná jako ty. Nicméně doteď si pamatuju na moment, kdy jsme se viděly s mou bývalou nejlepší kamarádkou, bylo nám asi 14 let a uvědomily jsme si, že si už neumíme hrát. Ta doba, kdy jsme měly kouzelnické knihy, vařily jsme lektvary a stavěly si bunkry, byla nenávratně pryč.

    OdpovědětVymazat
  6. Článek je moc pěkně napsaný a proto ho zařazuji do výběru na téma tohoto týdne

    OdpovědětVymazat
  7. Článek je moc pěkně napsaný a proto ho zařazuji do výběru na téma tohoto týdne  

    OdpovědětVymazat
  8. Moje mamka pracuje na základce, když se za ní občas zajdu podívat, nestačím zírat, jak některé holky vypadají. Nutno podotknout, že z kluků jsou spíše také holky, nad jejich módou mi zůstává rozum stát. Já ve 13 letech byla také celá umazaná od bláta, jezdila na koni a radovala se z hrátek se psem.

    OdpovědětVymazat
  9. Je pravda, že děti jsou teď jiné než jsme byli my jako děti. Ne že by snad u nás neexistovaly holky, které se snažily určovat trendy a hrát si na dospělé (s těma jsem se stejně nebavila ), ale teď mi přijde, že je ten tlak ještě větší... všichni mají sociální sítě, kde musí vypadat perfektně, jinak se nepřijmou... Musím říct, že přestup na gympl po 5. třídě mě asi donutil chovat se zodpovědněji než se chovali moji vrstevníci na základce... ale tenkrát jsem s tím nemohla nic dělat, prostě jsem musela souhlasím, že se na dospívání hrozně spěchá, je to blbý proto, že už pak není cesta zpět.

    OdpovědětVymazat
  10. Myslím, že o chvíľku príde protitrend a každý sa bude chciet správať pre zmenu ako dieťa. Trendy sa jednoducho len striedajú vo svojej platnosti.

    OdpovědětVymazat
  11. Jo, vzpomínám si na sebe ve 12 letech, že jsem si ještě hrála s Baby Annabell. Ty děti se hodně změnily, jsou čím dál tím dospělejší a zdá se mi to zvláštní. Ona každá generace má asi to svoje a dnešní děti budou zase nadávat na další generaci dětí, ale i tak si myslím, že by si měly děti užít to bezstarostné dětství co nejdéle. Ale věřím, že i teď se určitě najdou děti, které nevypadají ve 13 na 20.

    OdpovědětVymazat
  12. vystihla jsi dobu, naprosto přesně, je to strašně smutná pravda...

    OdpovědětVymazat
  13. Holka, vystihla jsi to přesně. Já jsem ještě ve 14 lítala venku a byla dítě. A víš co, jsem za to fakt ráda. Nevím, co ta dnešní mládež z toho života má a pokaždé slýchám "Doba se mění". A co mně je po tom? Já měla celkem tvrdou výchovu ..vařečky lítaly vzduchem, facky taky a jako jsem teď za to ráda, protože na sobě vidím, že mám vychování. A vidím ten rozdíl mezi mnou a kamarádkou, která měla výchovu "dělej si co chceš" a měla vše, na co ukázala. A já říkám, že je chyba v rodičích, protože je vedou špatným směrem. Jasný, možná se bojí, aby jejich děti nebyly šikanovaný nebo tak, ale to vůbec nehraje roli. Stačí si s tím dítětem promluvit, naslouchat a vychovávat jak je správné. Mám fakt radost, že máš na to stejný názor, jako já!

    OdpovědětVymazat
  14. Napsala jsi to úplně přesně! Na základce jsem byla šikanována, protože jsem se nemalovala, neměla kluka a nějakou "svou" partičku. I tak jsem to nezměnila a jsem za to ráda. Líčím se pouze na plesy a koncerty. Možná je to špatně, ale když pak vidím holky, které se stále líčí a jednoho dne to nestihnou, je na ně divný pohled...

    OdpovědětVymazat
  15. Všem moc děkuji za milé komentáře, za názory a vlastní zkušenosti. Taková odezva pro mě moc znamená a vážím si jí! Jsem ráda, že většinou to vidíme podobně, že se to mění a hranice dětství se posouvá. Stejně tak i moc děkuji za zařazení do výběru na TT, moc mě těší, že tenhle článek oslovil a zaujal.

    OdpovědětVymazat
  16. Moc pěkný článek Lucko. Tvůj názor zajímavě zpracován.

    OdpovědětVymazat
  17. Také se líčím, upravuji si obočí, rtěnku používám, řasenku také. Bude mi za chvíli dvacet dva, když jsem někam šla tak po mně chtěli občanku, mě nijak nevadilo, že by mi dali náramek pro nezletilý, protože stejnně ze zdravotních důvodů nemohu pít a ani brát drogy. Drogy jsem teda nikdy nebrala

    OdpovědětVymazat
  18. pravdupovediac si mladsiu generaciu az tak nevsimam, aj ked teda obcas vidavam 11-12 rocne dievcata, ktore su oblecene ako 18+ rocne zeny a ich realny vek prezradza iba ich vyska. ale podla mna vzdy boli, su aj budu ludia, ktori chcu alebo potrebuju predcasne dospiet.

    OdpovědětVymazat
  19. Ja osobne som sa nikdy nejako extra nemaľovala a tobôž nie vtedy, keď som ešte chodila do základnej školy :) Ja som v tom čase poznala asi tak futbal, chodenie na dvor, hojdačky, ktoré boli vyrobené z kolies auta, lezenie po bránach školského dvora a takéto veci :) Takže niekedy som až prekvapená s toho aké dokážu byť dnešné baby dokonale upravené už v mladom veku ako vedia všetko o mode skôr než ja a aké sú niekedy až moc zaujaté tým, že ich zásadou je čo najkrajšie vyzerať a čo najviac sa namaľovať

    OdpovědětVymazat