"Otevřete se změnám, ale neztrácejte své vlastní hodnoty."
- Dalajláma

Osud světa leží v našich rukách. Dřív jsem měla k téhle větě zvláštní přístup. Vlastně jsem si to ani nepřipouštěla. Co zmůže jednotlivec? Jak bych mohla zrovna já ovlivnit to, jak se zachází s naší planetou... No, dneska už to vidím jinak. Netuším, kde se vzala ta změna, ale ovlivnila mé myšlení i jednání.

Výsledek obrázku pro planet pollutionVýsledek obrázku pro planet pollutionVýsledek obrázku pro pollution animal

Jenže když si všichni na světě řeknou, že sami nic neovlivní, kdo potom něco zmůže? I jednotlivec dokáže mnoho, pokud se pro danou věc rozhodne. Teď nechci moralizovat a psát, aby všichni vzali pytle a šli sbírat odpadky do lesů a vybírat z řek všechen bordel, co se v nich ukrývá. Chci, abyste se zamysleli. Je něco, co můžete pro svět udělat? Nemusí to být nic velkého, může se jednat třeba o třídění plastů či papírů. Drobnost, která nikomu neublíží. Ale pomoci se dá i jinak, nemusí to být jen pro svět, ale pro lidi, kteří v něm žijí.


Ano, i takto se dá pomoci. Zaplatit někomu bez domova místo na spaní, aby nemusel venku mrznout nebo omezit svou produkci plastů. A když už jsme u té pomoci, nemáte doma náhodou stravenky Edenred, které jste v roce 2018 nestihli vybrat? Pokud ano, můžete je zaslat na PO BOX potravinové banky. Edenred totiž hodnotu poukázek zdvojnásobí a vyplatí peníze potravinové bance, která poté potraviny poskytne lidem v nouzi či dětem v dětských domovech. To je lepší varianta, než hodit propadlé stravenky do koše, ne?

Netvrdím, že jednotlivec změní svět. Ale pokud s podobnými drobnostmi začne víc jednotlivců, tak vytvoří skupinu, která se může rozrůstat, až skutečně něco změní. A nemusí to nutně znamenat zachránit svět, ale pro někoho to třeba skutečně představuje záchranu života.

Dívejte se kolem sebe, každý může pomoci. Zapojujete se do podobných aktivit? Dejte vědět, jak můžeme pomoci!

Vaše Lucka

22 Komentáře

  1. Škoda, že mám k dispozici jiné stravenky, tento nápad se mi moc líbí... Pěkný článek k zamyšlení... Sama se snažím pomáhat spíš materiálně, jednou za tři měsíce dávám nějaké to málo nošené oblečení na charity, třídím v rámci možností... Ale určitě bych mohla dělat i víc....

    OdpovědětVymazat
  2. Napsala jsi to moc hezky Každý z nás něco zmůže, pokud se opravdu snaží, a to třídění odpadu je velice důležité

    OdpovědětVymazat
  3. Nápad se stravenkami je skvělý, ale žádné nevedu :) Každopádně přispívat na lidi bez domova, nevím no, mám k tomu asi jiný názor. Kdybych věděla, že každý, komu pomůžu za to, že je na ulici opravdu nemůže, tak neřeknu ani prd, ale někteří odmítnou dokonce i jídlo, žebrají tak, že využívají svého psa a nadávají, když kolem nich jen projdeš. Kdyby místo toho šli radši dělat takové ty dobrovolné práce za malý peníz, byla bych upřímně radši. Tím se nikoho nechci dotknout, ale snad můj názor pochopíš :) Co se týče planety, snažím se jak můžu. Třídím, nosím si své tašky, nekupuju zbytečné plasty atd. atd.

    OdpovědětVymazat
  4. Stravenky jsme nikdy bohužel v práci neměli. Napsala jsi moc hezký článek, chválím.

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuji, holky. Jsem ráda, že se snažíte pomáhat a dělat něco jinak a lépe.

    OdpovědětVymazat
  6. Jojo, tak to bylo i myšleno, že některé věci se dělají i dneska. Ale obávám se, že s těmi bunkry to nebude až taková sláva.. Děti raději telefon do ruky.

    OdpovědětVymazat
  7. Hezky napsáno. Máš naprostou pravdu, stačí jedna osoba i ta toho může tolik změnit. I malá pomoc je lepší než žádná pomoc.

    OdpovědětVymazat
  8. Pekne napísané. Sám nie som príliš aktívny, skôr sa snažím nebyť k našej planéte hovado. Na iné aktivity si čas nenachádzam, robím iné veci. :)

    OdpovědětVymazat
  9. Stručné, výstižné a jasné - to se mi na tvých článcích líbí. Jsou krátké a přitom je v nich krásná myšlenka.

    OdpovědětVymazat
  10. Jsem moc ráda za články, co dávají smysl, děkuju! To předělané Despacito je naprosto skvělé, nechápu, že se to ke mně ještě nedostalo, tak jsem to hned sdílela na fb. Jinak problémem lidstva je to, že jako jednotlivci sice máme pud sebezáchovy, ale lidstvo jako celek, bohužel ne...

    OdpovědětVymazat
  11. To je vlastne super napad! Moc dekuji za inspiraci... Hned me k tomu napadly napady na cviceni, jen teda bych se malinko bala, ze si nekdo plysaka zapomene, ale mohly by si kdyztak vybrat nejakeho skolkoveho. Ale asi to vazne vyuziju, jednou bude proste malinko improvizovanejsi joga, ale s tim vlastne ani nemam problem, ve skolce take casto improvizuji. Takze dekuji!

    OdpovědětVymazat
  12. Skvelý článok, oceňujem tvoj pohľad na vec. Ak každý z nás nezačne od seba, nemôžeme čakať, že sa ľady pohnú. :)

    OdpovědětVymazat
  13. Vždyť je to jako kolovrátek, pořád dokola - všude kolem nás se tahle myšlenka ekologie křičí, já ji křičím, ty ji křičíš... tak proč to lidé nejsou stále schopni uchopit a realizovat?

    OdpovědětVymazat
  14. Napsala jsi to hezky a je potřeba, aby se nad tím lidi zamysleli. Naše planeta tímto stylem bude za pár let úplně zdemolovaná. Plast se jen tak neztratí bohužel. Videa jsou krásné a je fajn, že jsou tady pořád tací lidi. Hezký článek :)

    OdpovědětVymazat
  15. Já když jdu se psem do lesa na procházku, tak si sebou beru pytel a sbírám odpadky, kteé zrovna potkám. Je to neskutečné, kolik věcí lidé vyhodí do přírody. Dále jsem si koupila termohrnek na kafe, abych si na bezinách čerpacích stanicích pořád nekupovala kelímky s kávou. Takhle si kafe nechám pěkně udělat přímo do svého hrnku :)

    OdpovědětVymazat
  16. Moc Vám všem děkuji za milé komentáře a názory.

    OdpovědětVymazat
  17. Věta: "Sám nic nezměním." je asi to nejhorší, co může člověk říct.. Kdyby si to řekl každý, bůh ví jak by to tady na naší planetě vypadalo.

    OdpovědětVymazat
  18. Myslím, že je to hlavně o  tom jak umí nebo neumí být lidé sobečtí.

    OdpovědětVymazat
  19. No bezva! Parádní článek:) Jsem ráda, že nás přibývá!:))

    OdpovědětVymazat
  20. Samaritáni všech zemí, spojte se. :)

    OdpovědětVymazat