Zdravím, zlatíčka!

Jak už podle názvu článku asi poznáte, dneska budeme vařit. A protože je to babičky recept, tak už dopředu můžu zajistit, že si určitě pochutnáte. Navíc nejde o nic složitého, tuhle klasiku si v docela krátkém čase vytvoříte bez problému doma. A ještě uvidíte, jak se všichni budou olizovat až za ušima.

Co budeme potřebovat?
  • 750g hladké mouky
  • 3 vejce
  • cukr
  • špetka soli
  • jeden a půl majolky (pytlíky)
  • trochu oleje
  • půlku kvasnice
  • mléko
  • dva pudingy
  • rum
Výsledek obrázku pro buchtičky se šodoVýsledek obrázku pro buchtičky se šodo
(zdroj: Google)


Jak budeme postupovat?
Základem je udělat si těsto, protože ho potom musíme nechat vykynout. Takže si vezmeme hlubší mísu, případně použijeme kuchyňský robot, pokud máte. Do mísy nasypeme 750g hladké mouky, přidáme špetku soli, tři lžíce cukru a tři vejce. Z vajíček stačí použít pouze žloutky, babička mi radila, že potom je těsto lepší, ale pokud bílky neoddělíte, taky se nic nestane. Přidáme jeden a půl pytlíku majolky a připravíme si kvásek. Do menšího hrnce si nalijeme 250ml mléka, necháme ohřát, aby bylo vlažné, ale ne horké, a rozlámeme do něj polovinu kvasnice. Chvilku necháme - kvasnice nám malinko nabobtná, je to asi minutka, a potom nalijeme k připravené směsi. K tomu přilijeme trochu oleje, já to brala podle oka, ale dejme tomu větší panák. Teď přichází trošku dřina, protože musíme těsto zadělat. Takže pěkně vařečku a hňácáme, dokud se těsto nepřestane lepit. Mléko dolijete podle potřeby, my ještě tak 100ml určitě dolévaly, ale to poznáte tak, že se těsto nespojilo a máte hodně mouky. A když se vám konečně podaří zadělat, těsto máte hladké a nelepí, trochu ho poprašte moukou a nechte pod utěrkou v míse odpočívat cca. hodinu. Po chvilce můžete jít zkontrolovat, zda kyne.

Teď když máme těsto vykynuté a připravené, vezmeme si lžíci, připravíme vál či nějakou jinou podložku, posypeme moukou, aby se nám nelepilo, a jde se na věc. Lžící si udlábnete kus těsta, vytvoříte z něj váleček, který pěkně budete rukama formovat a natahovat. Když máte takového delšího hada, vezmete si nůž a začnete krájet asi centimetrová kolečka. Na vymazaný plech (já použila sádlo) potom skládáte vedle sebe ukrojeným dolů nebo nahoru. Nebojte se, buchtičky se mohou dotýkat, jak můžete vidět na prostředním obrázku. Když máte plný plech, hodíte do trouby na 180 stupňů a čekáte, dokud nezezlátnou. Čas vám úplně nepovím, protože nám blbne trouba, takže zpočátku než se rozjela, to trvalo déle, zatímco poslední plech, ač tam byl nejkratší dobu, se nám skoro připálil. Zlatavé buchtičky vyndáme z trouby a mašlovačkou potřeme pořádně olejem. Vychladlé si je potom z plechu přeházíme do nějaké mísy, aby se pěkně rozlepily od sebe.

A v tuhle chvíli můžeme dělat šodó, takže si do hrnce (pokud možno nepřilnavého) nalijeme mléko. My celkem použili litr a půl, ale nelijte tam všechno, 250ml si nalijte do odměrky vedle a v tomto množství rozdělejte puding. Ať to můžete pěkně rozmíchat a nemáte hrudky. Když je mléko vřelé, nalijeme puding a začneme míchat. Osladíme podle chuti, a jakmile nám šodó zhoustne, přilijeme rum. Já osobně mám šodó radši sladší, takže se cukru nebojte, ale na druhou stranu, dochutit to můžete vždycky. A to je hotovo.

Máte rádi buchtičky? Dělali jste je už někdy?

P.S.: Těsto výše uvedené se dá na stejném principu použít na výborné tvarohové buchty, ještě nikdy mě nezklamalo. :)

Vaše Lucka

14 Komentáře

  1. Úplně si pamatuju, jak jsem jako malá tento název slyšela poprvé U nás to byly vždy buchtičy s krémem

    OdpovědětVymazat
  2. Moc děkuji za tip, určitě ten recept vyzkouším, protože miluji sladké. No a buchtičky s krémem - ty miluju :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jee, vzpomínám si, že jsem je ve škole milovala :) Taková vzpomínka, někdy bych si je zas dala!

    OdpovědětVymazat
  4. Buchtičky miluju, teď si tak říkám, že už jsme je dlouho neměli. Článek se mi zobrazil až teď, ráno jsem ho vůbec neviděla. Mají ten blog.cz teda pěkně rozvrtaný :(

    OdpovědětVymazat
  5. Buchtičky zbožňuju a doma dělané jsou nejlepší!

    OdpovědětVymazat
  6. To jsem milovala vždy ve školní jídelně. Jedno z mála jídel, které se opravdu dalo jíst :) Akorát nechápu to "šodó". S krémem!!

    OdpovědětVymazat
  7. mám je docela ráda, občas si je dám, ale osobně nejsem fanoušek sladkých obědů

    OdpovědětVymazat
  8. Konečně pořádný návod! Já pořád říkám, že musím mít návod jak pro blbce...prostě krásně dopodrobna. A buchtičky se šodo naprosto miluji a chci se je naučit!

    OdpovědětVymazat
  9. Miluju buchtičky! Na výcviku nám dělají takové velké domácí - nejlepší co jsem kdy jedla :)

    OdpovědětVymazat
  10. Mňam, ty jsem sakra dlouho neměla! :))

    OdpovědětVymazat
  11. Jejda. Dala bych si. Jenže nic nebude. Musím hubnout!

    OdpovědětVymazat
  12. Jo buchtičky jsou dobré , ještě jsem nedělala . Ale vyzkouším .

    OdpovědětVymazat
  13. Buchtičky se šodó miluji  <3! Vždy, když jsou ve školní jídelně, tak si je objednám :) (zrovna jsme je měli v pondělí :))

    OdpovědětVymazat
  14. [1]: U nás se zase víc používá to šodo, jsem na to nějak zvyklá.

    OdpovědětVymazat