Zdravím, zlatíčka.

Tak se začátkem školního roku se nám pomalu hlásí i podzim. Všichni si jistě všímáme, že poslední dobou je to venku takové zamračené, že před osmou večerní už začíná být docela pěkná tma a ráno se světlu moc nechce z pelechu stejně jako nám. Já osobně poznávám podzim ještě podle jednoho ukazatele - brambory.

V tomhle období pravidelně svoláváme celou širokou rodinu a pořádáme takové bramborové brigády. Spočívá to v tom, že si od místních JZD necháme vyorat jeden nebo dva řádky, naskáčeme tam celá rodina - holky sbírají do kýblů, chlapy ty kýble přesypávají do pytlů a vážou a hází na vozejk. Sice se na tuhle činnost pravidelně netěším, ale uteče to jak voda a někdy je to i docela legrace.

Výsledek obrázku pro sbírání bramborfood imageVýsledek obrázku pro brambory ve sklepě



Ale stejně si říkám, že ve své vlastní domácnosti si ty brambory spíše koupím, ostatně to bude asi tím, že budeme jen dva. Dva toho tolik nesní - navíc přítel brambory nijak extra nemiluje, ale co je hlavní, nemáme v baráčku sklep. Takže by u nás byl i problém větší množství brambor někde uskladnit. A protože je to docela zajímavá debata, tak bych ráda věděla, jak to máte vy.

Jelikož generace mých prarodičů vždy uskladňovaly všechno a ještě i dnes, když dorazím k babičce, tak většinou mají ve sklepě jablka, cibuli, brambory atd., zajímá mě takový menší průzkum, jak to vypadá jinde. Zda sklepy máte a jestli v nich něco podobného skladujete nebo jste zastánci spíše toho dojít si do obchodu, když je něco potřeba. Úspornější řešení je určitě naskladnit si vše a nemuset tak kupovat za aktuální a mnohdy vyšší cenu plodin, ale na druhou stranu my kolikrát i dost brambor vyhodíme, protože naklíčí a už to není ono... Tak jak to máte vy?

Kupujete si brambory pravidelně nebo si nahrabete na poli ve velkém? Jak přistupujete k uskladňování potravin?

18 Komentáře

  1. To věřím že to musela být zábava, my si brambory kupujeme většinou u prodejců u silnic, ty jsou nejlepší A jsem na tom stejně jako tvůj přítel, taky brambory zrovna nemusím Radši si dám rýži nebo těstoviny

    OdpovědětVymazat
  2. My jsme měly pole kde jsme dělali to stejný co tu píšeš v článku .

    OdpovědětVymazat
  3. Ve sklepě máme brambory, vajíčka, zavařeniny. Babička zavařuje, takže nám pak vždycky dá :)

    OdpovědětVymazat
  4. Doma u rodičů bydlíme v paneláku, takže máme brambory kupované, ale přes školní roky bydlím u příbuzných, kteří mají velkou za hradu a brambor je dostatek přes celý rok přímo ze zahrady, což je super :) včetně další zeleniny a ovoce, takže se s tím nemusím tahat

    OdpovědětVymazat
  5. Moja babka pravidelne kope zemiaky. Podľa mňa je to dosť drina...ja bývam v byte, a my si kupujeme zemiaky. A určite to budem praktizovať aj, keď budem bývať sama. Nebude sa mi popri všetkých povinnostiach ešte okopávať v záhrade. A ja milujem zemiaky.

    OdpovědětVymazat
  6. Doma brambory máme od zemědělců. Dřív jsme je skladovali ve sklepě (takovém tom typickém, kam se leze pod sníženým stropem po vratkých kamenných schodech, kde je tma, zima, pavouci, je to v kamenných základech a kde to vypadá jak v zapomenutém klášterním podzemí ), ale ten už je zazděný, takže je skladujem ve stodole. Kdyžtak se to dá skladovat i ve špajzu, kde je taky celoročně chladno - jenže to je dáno rodinným domem s dostatečně silnými zdmi a špajzem u severní zdi. Já osobně, od doby, co nebydlím doma, ale kupuju vždycky jen ty dvoukilový pytlíky, ale jelikož mám k dispozici taky sklep, možná si udělám nějakou zásobu. Je to přece jen pohodlnější než se furt tahat v nákupu s kilama navíc. Horší je to ovšem s nadměrnou úrodou z letošního léta u těch plodin, kterým slunce svědčí - my třeba měli kila a kila broskví, že to už ani mrazák nepobere (což mi připomíná ten díl Simpsonových ) a už i vína. Tam nepomůže ani sklep, moc rychle to hnije

    OdpovědětVymazat
  7. Je to děs, viď? Nedávno byla tma a někde okolo 10 hodiny a ted už o půl 8. Rána budou ještě horší. Celkově to bude horší, jak se zase změní čas. To se mi zase ráno nebude chtít vůbec.

    OdpovědětVymazat
  8. [1]: Jo, to máte lepší, bez práce.

    OdpovědětVymazat
  9. No jo, všimla jsem si už poslední týden v srpnu, že ráno v půl šesté když jdu do práce je tma. Bramborová bridáda je príma, tedy musí být príma, že?

    OdpovědětVymazat
  10. Takovou brigádu jsem chtěla taky vždycky vyzkoušet, ale k žádné podobné jsem se nenachomýtla. My půjdeme na naše políčko taky orat a  pro brambory, ale asi né v tak velkém množství jako vy.

    OdpovědětVymazat
  11. My bydlíme na vesnici, takže kopání brambor, neustálé kosení trávy a sušení sena a starost o zvířata je u nás tak nějak normální. Už jsem si zvykla. Máme vlastní brambory, vlastní ovoce, zeleninu, vajíčka... A musím říct, že i když je pohodlnější to koupit, protože přece jen je na poli a celkově kolem toho všeho moc práce, tak miluju to, že je to domácí, vím odkud to je a chutná to tedy trochu jinak.

    OdpovědětVymazat
  12. S přítelem máme sklep, ale tam  by brambory a zelenina nevydržela. Před rokem jsme si koupily menší šopku, v té šopce jsou dvě jakoby vyhloubané a vybetonované jámy přímo na uskladnění brambor a zeleniny. Myslím si že i ovoce by tam vydrželo.  To ještě nemáme vyzkoušené.  Brambory si kupujeme od známého a  to jen půl metráku. Bohatě nám to stačí, protože jsme dva. Vydržely nám letos, až do června. Zelenina také tak, ale té jsem moc neměla, takže si nyní kupuji. Bohužel zahrádku ještě nemám, takže moc toho neskladuji.   

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj ja som z blogu mosbiusdesign.blog.cz, písala si mi o design, áno designy vytváram stále. Každopádne objednávka mi musí vyhovovať, tak mi môžeš napísať o aký design by si mala záujem aby som vedela či ho vôbec budem môcť urobiť,pretože momentálne nemám veľa času.

    OdpovědětVymazat
  14. Napěstujem doma ve velkém, pak se vezmou vidle a člověk si je musí vykopat. Takový samosběr, to je pohoda. Navíc, když se do toho pustí celá rodina :)

    OdpovědětVymazat
  15. Žijem v meste, takže postupne kupujeme zemiaky. :) U nás doma majú celkom dobré uplatnenie - dá sa z nich veľmi dobre čarovať. :)

    OdpovědětVymazat
  16. Na vesnici, kde mám babičku s tátou, to chodí stejně - vyjede se na pole, pak máme zásobu ve sklepě - ale já ve městě nemám šanci je někam dát, kupuju si vždycky brambory, když vím, že si je do dne budu dělat . Dělám si max dvě porce, takže to je pár brambůrek. Aspoň nic nevyhazuju.

    OdpovědětVymazat
  17. Kdysi jsme to taky tak měli. Bylo fajn, že jsme se sjeli skoro celá rodina a čas od času jsme se viděli. Ale také to byla trochu otrava . Hlavně, když jsem jako malá chtěla jít ven a místo toho jsem musela jet sbírat brambory a pak jsem ještě zjistila, že stejně stará sestřenka  nedojela, protože se jí nechtělo. Fakt mi to přišlo děsně spravedlivý   . Teď bych to docela ocenila. Občas se vidíme, když někdo má kulatý narozeniny, ale už né stejně všichni. Minulý rok měl děda 80, tak to jsme se sešli všichni (myslím - je nás fakt hodně), ale třeba bratránek se jen najedl a pak vypadl. Na ty menší narozeniny stejně část rodiny nepřijede...

    OdpovědětVymazat
  18. Ony se fakt tyhle potraviny jako brambory, jablka apod. uskladňují ve sklepech a vydrží tam delší dobu? :O Asi budu trochu za blbečka, ale celý život žiju v bytě, takže představa že chodím do sklepa přes jedny dveře, mříže, druhé dveře, třetí dveře a ještě další mříže... pro jídlo, to je docela divný. Taky žiju s tím, že nakoupím jen to, co spotřebuju.

    OdpovědětVymazat