Zdravím, zlatíčka.

Dnes jsem si pro vás připravila tip na zajímavý seriál, o kterém jste už možná slyšeli a možná ne. Já se o něm doslechla teprve nedávno. Chvíli mi trvalo, než jsem si našla čas na zhlédnutí prvního dílu a musím říct, že už ten mě zaujal. V tuhle chvíli jsem asi v půlce první série a nestačím chválit. Tak se na to pojďme podívat.

gif, the crown, and elizabeth ii image

The Crown
Žánr: Drama/Historický
Délka epizody: 55 - 62 minut
Počet sérií: 2

Alžběta II., nejdéle vládnoucí britská panovnice. Zažila několikeré premiéry, krušné časy, krizi ale i velká propouštění. Přesto vše ale na britském trůně vytrvala a nepodlehla. Právě v tomto historicky životopisně mapujícím seriálu jsou vylíčeny nejenom její začátky jakožto mladičké nezkušené panovnice, ale také zákulisní politické machinace, intriky, ale i těžká (ať už morální, sociální či ekonomická) rozhodnutí, jež musela až do dnešních dnů učinit. Rozhodnutí, jež dopomohla Velké Británii být tím, čím je dnes.

Můj názor:
Seriál jsem začala hltat asi od půlky prvního dílu, než se člověk zadívá, chvilku to trvá, ale jakmile se ponoříte do atmosféry tehdejšího Londýna, kdy otec Alžběty II. a současný král Anglie začíná pociťovat své zdravotní problémy a jeho život je vážně ohrožen, už vás seriál nepustí. S nadšením jsem otvírala další a další díl, který je vždy protnut nějakou zajímavou politickou událostí. Ta ovlivňuje rozhodnutí a vládu Alžběty, stejně jako volební období tehdejšího premiéra Winstona Churchilla.

Pokud máte jen trošku rádi Spojené království, monarchii s ním spjatou a historickou atmosféru, pak si myslím, že se vám seriál bude líbit jako mně. Vlastně je to nejen zajímavé historické drama, ale i poučné, neboť se člověk dozví o spoustě zajímavých věcí z dob vlády Alžběty II., které mu možná unikly. Například o zamoření Británie jedovatou mlhou, při které zemřelo až 12 000 lidí jsem vůbec netušila. Takže za mě je to nejen napínavá podívaná, ale ještě naučná stezka historií.

Každý díl je nějak protnutý dechberoucím proslovem, jenž je podpořen dramatickou hudbou, která jen podtrhuje vážnost činů a rozhodnutí, které musí královna podstupovat. Stejně tak je zde krásně vidět, jak musí rozlišovat mezi tím, co by udělala Alžběta Mountbattenová a tím, co musí udělat Královna Alžběta II. Tahle linie mi přijde naprosto dokonale vykreslená, člověk doslova soucítí s tím, jak těžká rozhodnutí musí udělat. Jak je nejen ona, ale celá její rodina upozaděna a v kolika ohledech musí vyjít vstříc ministrům. Stejně tak jsem se dozvěděla zajímavé informace o Philipovi, vévodovi z Edinburghu, o kterém jsem toho doposud moc nevěděla.

P.S.: Pokud se na seriál rozhodnete dívat, určitě doporučuji pustit si nejdřív film Králova řeč - pokud možno v originálním znění, případně s titulky. Ten nejlepší zážitek je u tohoto filmu skutečně v originálu. Navíc je to film, který pojednává o tom, jak se Alžbětin koktavý tatínek dostal k moci, čímž je to pro seriál výborný úvod.

Slyšeli jste o seriálu, případně jste viděli nějaký díl? Líbil se Vám?

Vaše Lucka

13 Komentáře

  1. O seriálu jsem neslyšela, ale děkuji za inspiraci. Určitě se na nějaký díl podívám :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na tento seriál jsem slyšela samou chválu, takže se na něj mrknu, protože už budu mít za chvíli dokoukane další 2 seriály a neměla bych co sledovat

    OdpovědětVymazat
  3. Jen co dokoukám Viktorii se na něj chci vrhnout

    OdpovědětVymazat
  4. Viděla jsem Královu řeč, ale česky... Nicméně miluji historii, chtěla jsem ji dokonce studovat.

    OdpovědětVymazat
  5. o názvu už jsem slyšela, ale ještě jsem to neviděla

    OdpovědětVymazat
  6. Já úplně na tenhle styl seriálů nejsem, ale co mě teď baví je 13RW, ale bavily mě i Sex ve městě, Awkward nebo PLL :)

    OdpovědětVymazat
  7. Myslím, že jsem o něm už slyšela, ale nikdy mě nezaujal. Celkově historii moc nejedu, takže to asi není nic pro mě.

    OdpovědětVymazat
  8. [1]: Podívej, stojí opravdu za to.

    OdpovědětVymazat
  9. Zrovna včera jsem napsala recenzi na film o královně

    OdpovědětVymazat
  10. Já koukla na první dva díly a nějak jsem se nemohla soustředit, asi mě to tak nezaujalo, nebo nevím, ale chci tomu dát ještě šanci snad to napodruhé vyjde, protože věřim, že bude dobrý, možná jsem ho jen začala sledovat ve špatném rozpoložení :)

    OdpovědětVymazat
  11. Úplně jsi mě na to navnadila . Kde jsi na to koukala (web)? Královskou rodinu mám ráda. Hlavně Kate, Williama a jejich děti <3

    OdpovědětVymazat
  12. Tohle je jeden z mých úplně nejoblíbenějších seriálů :-) První série skvělá, druhá série skvělá a třetí série, i když vyměnili úplně všechny herce, taky naprosto skvělá. Ještě jsem snad nezažila, aby někdo udržel takhle nesmírně vysoký standard po tři série. Klobouk dolů a veeeelký aplaus všem tvůrcům.

    OdpovědětVymazat