Krásné odpoledne, zlatíčka, venku máme sluníčkové počasí a já přicházím s dalším článkem.

Tentokrát to nebude žádná větší úvaha, spíš taková zajímavost, která mě zarazila při procházení článků na internetu. Jedná se o syndrom neučesatelných vlasů. No, původně jsem si po přečtení nadpisu vzpomněla na svůj ranní účes a říkala jsem si, že tím dost možná trpím taky, ale zvědavost mi nedala, a tak jsem se porozhlédla po pár detailech.

Syndrom neučesatelných vlasů
Oficiální popis této nemoci zní následovně. Jedná se o vrozené onemocnění, které se projevuje světlými, suchými, zkudrnacenými vlasy, které neuspořádaně odstupují od kůže kštice a nedají se učesat. Tímto syndromem trpí asi stovka lidí z celého světa, a to mi přijde jako docela rarita.

Tak schválně, která historicky známá postava se Vám po přečtení tohoto popisu vybaví jako první?

Výsledek obrázku pro uncombable hair syndromeVýsledek obrázku pro syndrom neučesatelných vlasů
Výsledek obrázku pro uncombable hair syndrome
(zdroj obrázků: Google)

Správně, je to Albert Einstein. Tomuto syndromu se podle slavného fyzika často přezdívá Einsteinův syndrom.

Na obrázku můžete vidět fotku malé Australanky, jejíž rodiče se rozhodli z jejích vlasů udělat přednost. Aby nedošlo k posměchu, její rodiče založili účet na sociálních sítích, kam přidávají nejrůznější fotky malé Shilah. Dnes má tisíce fanoušků a rozhodně každý, kdo ji potká, si ji zapamatuje. Myslím si, že je to moc hezké gesto od jejích rodičů a ta holčička díky tomu nebude terčem posměchu, protože svoje vlasy bere jako unikátnost a podle rozhovorů jí spousta dětí rozježené vlasy dokonce závidí.

Tušili jste, že existuje podobný genetický syndrom?

Vaše Lucka

9 Komentáře

  1. Včera jsem o to náhodou četla Holčička je roztomilá, ale určitě bych tenhle syndrom nechtěla mít naštěstí to není životu nebezpečné, což se dá brát jako celkem dobrá zpráva :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tyyjo, o syndromu jsem nikdy neslyšela, ale on už existuje syndrom snad úplně všeho, takže se už ničemu nedivím v tom dnešním světě

    OdpovědětVymazat
  3. O něčem podobném slyším poprvé, ale ta holčička na fotce mi přijde roztomilá

    OdpovědětVymazat
  4. Vůbec jsem netušila, že něco takového existuje :)

    OdpovědětVymazat
  5. Já to shodou okolností četla před pár týdny nebo měsíci a ačkoli to není syndrom životu nebezpečný, život otrávit může. Jestli si ten článek vybavuji správně, tak nejen česání, ale jakýkoli dotyk vlasů je pro člověka velmi bolestivý u kluků by to asi bylo jedno, ale myslím, že až holčička vyroste, dřív nebo později jí bude líto, že si nemůže nechat udělat krásné účesy, změnit barvu apod. na druhou stranu pokud ji rodiče skutečně správně namotivují, bude si uvědomovat, že jsou horší věci na světě

    OdpovědětVymazat
  6. [1]: Tak nějak, je hezké vidět, jak to bere ona i její rodiče, ale nechtěla bych tento syndrom mít.

    OdpovědětVymazat
  7. to je mazec :) to jsem vubec netusila. Je zajimave co vsecko existuje za syndromy, poruchy, nemoci a podobne. clovek to nezna dokud nekoho takoveho nepotka, nebo mu nekdo o nem nerekne apod. nebo se o to alespon sam nejak nezajima... tohle je teda hodne zajimavy a nikdy me to ve spojeni s Einsteinem nenapadlo. vim ze nad jeho vlasy a zjevem jsem se kolikrat podivovala ale nikdy bych to neprikladala tomuhle syndromu. Ja osobne nikoho takoveho neznam, ale hrozne se mi libi z toho udelat prednost. je to fakt skvely napad. :) kdo ze sve nevyhovy nebo nemoci udelat vyhodu a prednost, klobouk dolu :))))

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: Naprosto souhlasím! Ten, kdo umí ze své slabiny udělat přednost si obdiv jednoznačně zaslouží, už jen za ten úžasný přístup.

    OdpovědětVymazat
  9. Řekla jsem si, že si od tebe přečtu úplně náhodný článek a hle, nejen, že jsi ho napsala na moje narozeniny, ale i mě zaujal.

    OdpovědětVymazat