Největším štěstím v životě člověka je vědomí, že nás někdo miluje proto, jací jsme, nebo spíše přesto, jací jsme.
Romain Rolland

Ideální muž nepije, nekouří, neflirtuje, nekřičí a taky neexistuje. To je věta, kterou asi každá dívka už jednou slyšela. Já bych ráda dodala, že stejně tak neexistuje ani muž, který by současně byl chytrý, vtipný, sexy, věrný, milující, upravený, vysoký, voňavý, bohatý, respektující, dobrý v posteli, zkrátka gentleman každým coulem s vysportovanou postavou, který by v jedné ruce držel láhev vína a ve druhé čokoládu pro naši lepší náladu. Ne, v takového muže skutečně nevěřím. Ideály se totiž dost často rozcházejí s realitou.

apple, prince charming, and poison image
disney, prince, and single image

Pojďme se na to sebekriticky podívat. Copak my jsme za každé situace krásné, upravené, vtipné, nenáladové, hravé, příjemné a inteligentní dámy s prsy velikosti čtyři a mírami modelky? Nejsme. A ani logicky nikdy být nemůžeme. Proč tedy stále hledáme v mužích to, co stejně samy nikdy nenabídneme kompletně? Osobně bych řekla, že za to z velké části mohou pohádky.

Jako malé (i velké) jsme je sledovaly, pozorovaly jsme štěstí našich oblíbených princezen, které si přes strasti došly ke svému Šťastně až do smrti. A já tomu vlastně docela rozumím. Princové v pohádkách byli přesně ti ideální muži, které hledáme. Ti, kteří nás přijdou vysvobodit ze spárů zlého draka či macechy. Ti, kteří svou první ranní a poslední večerní myšlenku věnují nám. Je hezké věřit, že tihle ideální muži - ti silní, pohlední, milující, všemi způsoby úžasní, kteří umí useknout hlavu drakovi, ale zároveň nás něžně pohladit po tváři nebo uvařit oběd, skutečně existují.

arab, babies, and white imagequotes, perfect, and real image
love, couple, and old image

Velká spousta žen se tomu podle mě poddává. Hledá ideál a ztrácí lásku. Chce lásku a přitom hledá ideály. Slyšela jsem už spoustu nespokojenosti od žen, jejichž manžel je starostlivý, milující, pracovitý, ale ony se s ním ve vztahu nudí a hledají si milence pro pobavení. Stejně tak jsem slyšela i o ženách, jejichž muži je bijí, nechovají se k nim hezky a ty s nimi i přesto zůstávají. Tak jak teda najít toho správného chlapa, když ne ideálního?

Stačí se dívat. Mnohdy právě kvůli tomu, že hledáme dokonalost, přehlédneme člověka ve svém okolí, ve kterém se skrývá poklad. Princ není ten muž, který je ideální. Princ je pro mě ten muž, který mě obejme a já v tom objetí cítím veškerou lásku a pouto mezi námi. Není to ten, kdo mi koupí šperky a drahé auto, ale ten, kdo mi při procházce utrhne kytku z trávy nebo ten, kdo mě chce na 1. Máje políbit pod rozkvetlou třešní. Je to člověk, se kterým se můžu pohádat, ale už v tu chvíli vím, že to nemění nic na našich citech. Člověk, který mi nabídne svou mikinu, když je mi zima. Který nechává svoje špinavé prádlo všude po bytě, i když ví, že to nesnáším. Ten, kterému musím věci připomínat, protože vím, že je hlava děravá. Ten, který nikdy nedá nic na své místo a tak všechno pořád hledá.

Je to člověk, na kterém některé věci milujeme a jiné nesnášíme, ale přesto si nedovedeme představit, že byl jiný. Nehledejte ideály, je to nemožný boj. Hledejte lásku a porozumění. To za to stojí.

Vaše Lucka

16 Komentáře

  1. Je důležité ocenit co máme a vyhovujeme si, než jen čekat. Nejsme dokonalé a ani protějšky nejsou, nevíme zpočátku, co od nich čekat.

    OdpovědětVymazat
  2. Jo holka, ty máš sakra pravdu!

    OdpovědětVymazat
  3. Neexistuje ani jeden z nich. Souhlasím s Petrou - mám chlapa, kterého si cením a miluju, i když není dokonalý! Láska se podle mně nemá hledat očima, ale srdcem.

    OdpovědětVymazat
  4. „Ideální muž nepije, nekouří, neflirtuje, nekřičí a taky neexistuje." Holka, tak to si zabila! To se ti povedlo! Četl jsem si hned první větu a vykřikl jsem - sakra, to je BOŽI!

    OdpovědětVymazat
  5. Moc pěkně napsáno :) Ideál by chtěl určitě každý, ale je důležité si uvědomit, co všechno už máme a že dokonalost ve vztahu neexistuje :)

    OdpovědětVymazat
  6. Moc krásně napsané :) V těch posledních větách vidím úplně toho svého Furt se od něj někde něco válí a pořád se mě ptá kde má - telefon, klíče, peněženku... xD

    OdpovědětVymazat
  7. Pobavila mě tvoje věta o ideálním muži, já bych ráda dodala, že si každá ideálního muže představujeme trochu jinak. Ten tvůj fakt asi neexistuje, ale já bych pár věcí vynechala - třeba vysportovaný, vysoký, bohatý … no doufám, že ten můj existuje :) ale v podstatě potřebuji, aby tam byla ta láska, věrnost a upřímnost :)

    OdpovědětVymazat
  8. Krásne napísané! Nuž, ak by sme si každá vysnívali muža presne podľa našich predstáv, zrejme by fakt nejestvoval Alebo by bol zadaný, gay, poprípade slávny a o žene, ktorá si ho vysnívala by nemal ani šajnu

    OdpovědětVymazat
  9. Moc hezky napsané! Mně to připomíná ty různé vtipy o friendzone, jak holky najdou fajn kluka, ale je pro ně jen dobrý kamarád. Pak brečí, že žádného toho "pana dokonalého" nemohou najít, přitom ten jejich kamarád by se pro ně rozdal.

    OdpovědětVymazat
  10. Veľmi dobre vyjadrené Tvoja predstava princa sa mi veľmi páči a myslím si, že tak nejako by to malo byť

    OdpovědětVymazat
  11. [4]: Tohle moc ráda slyším, tak to má být.

    OdpovědětVymazat
  12. Ty jsi úžasná. Takhle bych to asi ani já nenapsala. Nádherně a pravdivě řečeno a dost jsi to trefila s těmi pohádkami. Ty jsou vůbec celé jenom jakési naváděče na falešné sny. Ale jednu věc jsi zapomněla dodat - že láska mezi dvěma lidmi nevzniká jen tak z ničeho nic. Ta se buduje. Z vzájemných maličkostí a projevů, z oněch ústupků a odpouštění, jaké jsi popsala. Nefunguje to tak, že nalezneme toho perfektního člověka - musíme se k tomu propracovat. A ani tak to nebude perfektní. Ale naše. Jedinečné.

    OdpovědětVymazat
  13. [14]: Souhlasím, máš pravdu, to jsem zapomněla zmínit. Nikdy to není bum a z ničeho nic pravá láska, postupně vzniká ze zalíbení. A jak krásně píšeš, nikdy není perfektní, ale je naše. Moc děkuji!

    OdpovědětVymazat
  14. Áááá tak jsem ten tvůj článek našla. Teď mám skoro mindrák z toho svého napsala jsi to přesně!

    OdpovědětVymazat