Zdravím, zlatíčka!

Už při svém studiu Cestovního ruchu v Jihlavě jsem si říkala, že práce v hotelu by mě jednoho dne mohla bavit. Proto když se mi naskytla příležitost brigády v hotelu, skočila jsem po ní. Přesněji se jedná o práci noční recepční v příjemném hotelu v Kutné Hoře.

Nástup do práce byl překvapivě jednoduchý, přišla jsem na zkoušku, abych viděla, jak se rezervují pokoje, natěžují položky, jak se platí a vůbec jak taková práce vypadá. Poté jsem šla na "zkoušku" noční směny s kolegyní a další směnu už jsem šla sama. Pracovní dobu mám od 19:00 do 7:00 a musím říct, že poprvé i podruhé mi to celkem uteklo. Člověk se ani nestačí rozkoukat a už má půl směny pryč.

Pravdou je, že noční recepční by asi mohla dělat i cvičená opička, protože od sedmi večer už je valná většina hostů ubytovaná a moc toho nepotřebuje. Přesto ale se některé věci najdou. Náplní mojí práce je odpovídat na emaily - cizinci většinou píší v noci či si v tu dobu rezervují pobyty přes portály jako je booking.com. Dále je hlavní náplní udělat noční uzávěrku - odkliknout několik položek v systému a založit na snídaně.

nhân viên tiếp tân and nhân viên concierge imagesoap, hotel, and funny image
sky, airplane, and clouds image

Musím připravit stoly na snídaňové menu, připravit bufetový stůl, všechno potřebné nádobí, ráno pak ještě do schaffingového stolu připravit vajíčka, fazole, slaninu či párečky a poté moje práce vlastně končí. Náš hotel má restaurační sezení, takže pokud hosté přijdou večer a chtějí si posedět na restauraci, tak jim mohu ještě uvařit kávu, natočit pivo či nalít víno nebo nějaké nealko. Ve své podstatě nic těžké.

Přesto vám můžu říct, že první dva dny jsem trošku zmatkovala. Nemohla jsem najít klíče od pokladny, nemohla jsem najít klíče od hotelu, nemohla jsem zapálit plynový hořák na sporáku, zvrzla jsem zadávání do pokladny, kdy při odvodu musíte dát mínus a já ho samozřejmě nedala… A volat z toho jejich chytrého telefonu, to byl taky docela úděl, než jsem zjistila, že než začnu vytáčet, musím vložit nulu, která mi uvolní linku. Všechno jsou to drobnosti, co jsme si s kolegyní neřekly nebo řekly a já je v návalu informací zapomněla, ale můžu říct, že mě to zpočátku malinko rozhodilo.

Teď tu sedím, píšu tenhle článek a říkám si, že se vlastně nic tak hrozného nikdy nestalo. Žádný učený ještě z nebe nespadl - nicméně blbce jako když shazují, jak říká můj taťka. Ale jak to tak je, člověk si prostě musí zvyknout. Proto jsem se radši několikrát zeptala provozní, jestli to a to dělám dobře, když mi něco nešlo, tak jak to udělat. Ono je totiž opravdu lepší se zeptat rovnou, když něco zvorám, než až když mi hoří koudel u zadnice.

Tak mi schválně řekněte, máte nějaké podobné příhody z prvních dnů v práci či brigádě? Povedlo se vám zmatlat i to, co vám přišlo naprosto jednoduché a logické?


Vaše Lucka

17 Komentáře

  1. Milá Lucko! Líbí se mi to taťkovo pořekadlo, to si zapisuji. A i když už pamatuji hodně, na toto jsem nezapomněla. Když jsem začala chodit do práce ve svých 15 letech (studovala jsem pak při zaměstnání), tak jsem tam seděla s jedním pánem, který tam trávil hodně času. A najednou koukne a říká, co tam ještě dělám. Bylo 16,30 hod. a já čekala, až mne někdo pošle domů. No jo, byla jsem mladé trdlo.

    OdpovědětVymazat
  2. Všechno je jednou poprvý a já jsem ráda, že děláš práci, která tě baví :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vždycky, když jsem byla na nějaké brigádě nová, připadala jsem si minimálně 3 dny jako blbec

    OdpovědětVymazat
  4. Je hrozně super, když člověk najde práci/brigádu v oboru, který ho zajímá :) a cestovní ruchu je dost zajímavý obor, člověk se spoustu věcí naučí. Jen ti teda nezávidím, že pracuješ v noci, to bych asi umřela

    OdpovědětVymazat
  5. Za měsíc se tomu budeš už jen smát, sama jsem dělala první dny v práci boty. Tedy spíš botičky, ale jedna k druhé a je z toho botník .

    OdpovědětVymazat
  6. Nula na pracovní lince! S tou je to čím dál horší ne ze začátku, ale čím dýl tam jsem. Vždycky když vytáčím cizí číslo na soukromém telefonu, tak si uvědomit, že na mobilu nulu nemačkám, a po dovolené zase naopak, při prvních pár telefonátech z pevné linky v práci si uvědomit, že bez nuly se nedovolám!

    OdpovědětVymazat
  7. Myslím, že to je snad u každé práce. První den či dny člověk zmatkuje než si všechno urovná a zvykne. Hlavní je, že tě to baví a chceš na sobě pracovat, ostatní se vždycky časem podá. Držím palečky na brigádě :)

    OdpovědětVymazat
  8. To jsem ráda, že se ti naskytla příležitost a ty ses ji chopila :). Snad Tě to bude i nadále bavit a máš pravdu je lepší se zeptat ;).

    OdpovědětVymazat
  9. Také jsem před rokem studovala cestovní ruch. Vůbec mě to tedy nebavilo.

    OdpovědětVymazat
  10. Hahahah Přesně tak, vůbec bych si s tím hlavu nedělala. Zní to naopak celkem fajn.

    OdpovědětVymazat
  11. [1]: Tomu úplně rozumím, asi bych na tom byla stejně. Ono když člověku neřeknou a neví, tak se bojí, aby si neodešel a nebylo to špatně.

    OdpovědětVymazat
  12. Hlavni je aby te to i trosku bavilo :) ja ráda vzpominam na své prní brigády. a ze jich bylo. vystridala jsem jich docela dost a v ruznych oborech :)

    OdpovědětVymazat
  13. [12]: To ano, taky už jsem pár brigádami prošla a je to tak, kolektiv dělá hodně. Ale popravdě, zatím mně to baví. Dokonce mám i kolegyni, která je vlastně moje spolužačka z Jihlavy, tak je to ještě lepší. Zkusila jsem hotel Opat a zatím jsem spokojená, oni mají hodně business klientelu, ale to se všechno ještě ukáže časem, teď jsem tam byla počtvrté, to se zatím ještě nedá soudit.

    OdpovědětVymazat
  14. Já jsem taky ten typ, který když si s něčím není jistý, radši se hned zeptá a bude kdyžtak za blbce, než udělat nějakou chybu :) Když o tom tak přemýšlím, tak mě nic nenapadá, co bych zkazila, když jsem nastupovala na brigádu, taky jsem jich tolik zase neměla :)

    OdpovědětVymazat
  15. V některých zaměstnáních se člověk cítí neschopně i po několika týdnech nebo  měsících. Spíše než daným pracovníkem je to ale často odrazem kvality tréninku. Ten tvůj byl dost krátký, hodili tě rovnou do vody. Jsi šikovná, žes to zvládla. Praxe v oboru se cení a vydělané peníze jsou taky super. :)

    OdpovědětVymazat
  16. Hotel Opat, tak to je prima.. mam tam ráda restauraci dole, vzdy jsem se tam dobre najedla :) ale co je vtipny, ze moji rodice pred lety v tomhle samym dome, kde je dnes hotel Opat, bydleli s mym brachou jeste nez jsem se já narodila kazdopadne at te prace bavi, a je fajn ze tam mas kolegyni / spoluzacku :)

    OdpovědětVymazat
  17. [14]: Ono je to přeci jen asi v něčem lepší, huba nám kvůli tomu neupadne.

    OdpovědětVymazat