Krásné odpoledne, zlatíčka.

Protože jsem v práci, tak přicházím jen s takovým informativním článkem, nikoli delší úvahou či zamyšlením. Dneska bych se s vámi chtěla podělit o příjemný zážitek z letního kina, ve kterém jsem s přítelem byla v sobotu. Vydali jsme se na letní promítání na podporu útulku do nedalekého zámečku v Úmoníně. Na programu byla krásná pohádka Čertoviny, kterou jsem předtím ještě neměla možnost zhlédnout. Tak hurá na to.

Výsledek obrázku pro čertovinyVýsledek obrázku pro čertoviny
(zdroj: oficiální stránky pohádky Čertoviny)

Čertoviny
Žánr: Pohádka
Délka filmu: 101 minut
Režie: Zdeněk Troška

Stalo je jednou, že se v pekle uklízelo. Čerti se jen hemžili, ale protože si k práci neuměli šikovně zajít, navzájem si překáželi a klopýtali jeden přes druhého, prostě hotový blázinec. Toho zmatku využili dva mladí čerti, kteří schválně ještě víc při uklízení překáželi. A pak se to stalo. Jeden zakopl, padl na druhého a oba povalili kotel s hříšnou duší. Toho využila hříšná duše. Rozběhla se k otevřené bráně, kterou zrovna staří čerti větrali a než se kdo nadál, byla pryč. Bylo zle. Luciper se rozhodl pro trest - čerti musí jít na svět a každý přivést do pekla jednu hříšnou duši. Pak jim bude odpuštěno.

Recenze:
O pohádce Čertoviny jsem vlastně ani pořádně netušila, dokud jsem se nedostala k plakátu, který hlásal program letního kina. Netřeba říkat, že pro pohádkofila, jakým jsem, to bylo příjemné zjištění. Prakticky hned jsem byla rozmyšlená, že na tohle přítele dostanu a že bychom mohli vyrazit. A podle mě to vůbec nebyla špatná volba.

Pohádka má hezký nápad, příjemné obsazení, krásné kostýmy i kulisy a k tomu všemu je proložená lehkým humorem, který si tam dospělý člověk prostě najde. Ano, občas se tam sice některé scény zbytečně natahovaly či opakovaly, docházelo k několika nudným konverzacím (mám nemocnou maminku, já tě nedám, svatba...), ale přesto bych to jako vadu na kráse neviděla. Pohádka si tak nějak sama plynula vlastním životem a já jsem ji sledovala s nadšením. Je to klasický příběh toho, kdy dobro a láska vyhraje nad zlem a nepravostí.

V oblasti zla bych obzvlášť chtěla pochválit pana Oldřicha Navrátila a Jaromíra Noska, kteří si střihli záporné role a oba naprosto bravurně. Pan Nosek možná ještě o chlup lépe, protože jeho postava byla skutečně "hajzl". A já jsem si už pomalu od začátku přála, aby dobro konečně zvítězilo a ten zmetek dostal, co mu patří.

Hodnocení:
Já osobně mám pohádky moc ráda. Zvlášť potom takové ty, kde si v každém věku najdete něco pro sebe. Zdeněk Troška je v tomhle pro mě skutečně geniální umělec. Hodnocení na ČSFD je 60 %. Já osobně bych se nebála přidat. Jsem laik, milovník pohádek, dvojsmyslných vtipů a dobrý konců, pročež dávám 85 %.

Vaše Lucka

6 Komentáře

  1. Už jsem o Čertovinách slyšela, ale ještě jsem neviděla. Ale opět jsi mě nalákala ☺

    OdpovědětVymazat
  2. V letním kině jsem ještě nebyla, ale moc ráda bych to letos napravila a jednou se tam také šla na nějaký fajn film podívat.

    OdpovědětVymazat
  3. Jsem také milovník pohádek Zdeněk Troška je opravdu geniální umělec.Do letního kina jsem hodně chodila,ale teď už ne jelikož bych nevydržela(bohužel) tak snad u vás brzy také sprchne

    OdpovědětVymazat
  4. Tak ty jsem ještě neviděla, ale ráda se podívám. V letním kině to muselo být super:) já teda Trošku zrovna moc nemusím, ale dám tomu šanci

    OdpovědětVymazat
  5. Letní kino, to musela být bomba :) Už se těším až i u nás budou promítat :) Pohádku jsem neviděla, ale dle popisu se mi líbí. Taky miluju pohádky a šťastné konce :)

    OdpovědětVymazat
  6. prima pohádka, která za mne teda neurazí, ale ani nijak zvlášť nenadchne...

    OdpovědětVymazat