Projekt 30 kroků pro lepší blog úspěšně pokračuje, tentokrát jsem zde již se čtvrtým pokračováním. Opět doufám, že si zde vyberete něco, co může pomoci s vedením blogu. Já osobně doporučuju zaměřit se na bod 18. :)

Krok šestnáctý: Založte si Google Analytics.
  • Tento krok slouží pro představu o tom, odkud k vám chodí lidé na blog. Můžete se tu dozvědět, z kterých zemí vás navštěvují blogeři, jak často k vám chodí a které články čtou nejčastěji. Díky tomuto kroku získáte spoustu zajímavých a užitečných informací, které vám nejlépe poslouží v případě, že máte blog, na kterém chcete nějakým způsobem vydělávat. Ale i pro běžné uživatele mohou být tyto informace zásadní. Registrace je jednoduchá a určitě ji zvládne každý, odkaz jsem vložila výše. Po registraci si zkopírujete kód podobný tomuto - UA-11****150-1 a ten vložíte do nastavení blogu, sekce statistiky, kolonka Google Analytics.

Krok sedmnáctý: Zkuste editovat fotografie blogu, dokud nenajdete styl, který se vám bude líbit.
  • Spousta blogerů užívá své vlastní fotografie či si stahuje cizí, nicméně je vždy důležité, aby měli představu o tom, jak mají takové fotografie vypadat, stín, filtr či ořez může způsobit zaujetí čtenáře a proto je potřeba na ně dávat pozor. Co se ale týče fotografií obecně, měly by být ve stejném nebo velmi podobném stylu, v podobné velikosti a pokud možno v dobré kvalitě. Pokud do článku totiž vložíte čtyři fotografie, kdy každá bude mít jinou úpravu, bude to jako pěst na oko.

Krok osmnáctý: Nahrajte si favicon.
  • Nemusí se jednat přímo o favicon, postačí vaše fotka, která bude sloužit pro odlišení od ostatních blogerů. Díky této ikoně, která se může skládat z vašich počátečních písmen jména či z přezdívky, může blikat či nějak jinak upoutávat pozornost, můžete zaujmout velké množství čtenářů. Barevná a veselá, případně ještě roztomilá ikonka, dělá zázraky. A pokud budete komentovat cizí blog a na autora tam bude blikat nějaká originální ikona, určitě na ni klikne a podívá se, kdo mu píše. :-)
pink, fruit, and girl imagequotes, text, and better image
adventure, style blogger, and explore image

Krok devatenáctý: Prožijte den (nebo tolik času, kolik máte k dispozici) obíháním blogů s podobným zaměřením jako je to vaše.
  • Tohle je pro mě asi jeden z nejlehčích bodů, blogy pravidelně pročítám a nejenom blogy s cizími tématy, ale i převážně autorsky zaměřené blogy, které jsou podobné tomu mému a přesto tolik jiné. :) Princip spočívá v tom, abyste si rozšířili obzory a našli další zajímavé blogy, případně blogery. Stejně tak byste měli připojit krátký komentář a odkaz na váš blog, tímto způsobem budete zjišťovat a zároveň propagovat. A není to jen majitel daného blogu, ale i další návštěvníci, kteří si Vás tak mohou všimnout. Ale prosím, vyvarujte se pouze reklamě (komentáře typu: Ahoj, mrkni na můj blog...), kdy k sobě chcete člověka nalákat, aniž byste se byť jen malinko zajímali o jeho práci, jsou hloupé a určitě nezaujmou. Nehledě na to, že jsou většinou předepsané a bez větší práce pouze rozkopírované na jednotlivé blogy. Takže takhle ne!

Krok dvacátý: Pokud jste se ještě nerozhodli, na jaké téma váš blog bude, soustřeďte se na to.
  • Vymyslete si téma (Lifestyle, Kosmetika, Osobní blog, Fanblog...) a poté tomuto tématu věnujte článek, abyste si vše ujasnili v jednotlivých bodech. Blog určitě nemusí mít jen jedno téma, lidé jsou osobnosti různé a baví nás různé věci, proto je ale dobré mít témata nějak uspořádána. A psát třeba jen o 3-4, která nás skutečně baví a i tak je to na stíhání blogu hodně času. Já osobně mám ráda knížky, takže když čtu, píšu o knihách. Potom mám ráda filmy a seriály, takže když koukám, snažím se o nich i něco napsat. A zbytek (teda většinu blogu) tvoří moje myšlenky, nápady, starosti a radosti.

Vybrala jsem si kroky, kterými se inspiruji ze zahraničních blogů, většinou se často jedná o blog typu blogspot, takže ne všechny body jsou úplně napasované na blog.cz. Na druhou stranu si myslím, že i pro blogery na blogspotu to tak může být zajímavá informace, jak zlepšit fungování, jaké funkce vlastně vůbec máme k dispozici atd.

Vaše Lucka

16 Komentáře

  1. Už se mi několikrát stalo, že jsem měla za den třeba 50 zobrazení blogu původem z Ruska nebo Kolumbie naštěstí má tohle blog od bloggeru už v sobě :) Jinak se zbytkem souhlasím, určitě to blogerovi pomůže, když má jednotný styl :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pročetla jsem si celou tvoji rubriku s radami na zlepšení blogu a musím říct, že je to fakt super koncept! :) Snažím se držet většiny z nich, proto jsem nakonec přesedlala na Blogger, protože třeba zrovna faviconu bych si tu bohužel nastavit nemohla, navíc mě spousta věcí tady zlobilo. Určitě se těším i na další kroky. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Zajímavé rady, velmi mě zaujalo to s tím stejným rozměrem fotek, nikdy jsem nad tím nepřemýšlela A komentáře typu: "Pěkné" "Zajímavé" mě neskutečně vytáčejí, protože proč někdo komentuje článek, který ani nemá snahu si přečíst?

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: Člověk si tak říká, o čem si tam asi chtějí počíst, když zbla nerozumí, co? Moc děkuji.

    OdpovědětVymazat
  5. Ja mam porad problem, ze se nedokazu najit ve stylu blogu. Porad me ta moje sablona nejak vadi. a kdyz ne sablona tak je to pismo. proste si neustale hraju se vzhledem a nejsem spokojena..... a vim ze dokud nebudu spokojena ja, tak se to treba nemusi libit ani ctenari... mam neustale nejaky problemy a nejradeji bych to menila dnes a denne...

    OdpovědětVymazat
  6. Tyjo, ten google analytics bych si mohla založit. Poskytuje to celkem dobrá data :) Když tak na tom koukám, tak jsem na platformě od Blogeru a ten to tam už má asi zabudovaný sám o sobě :) Když mám čas, také se hodně snažím koukat po jiných blozích, člověk někdy najde opravdu zajímavé a co ho zajímají :) Bohužel teď ve zkouškovém na to není čas. Tenhle "seriál" mě fakt moc baví a těším se na další vydání

    OdpovědětVymazat
  7. [5]: Tak zase hlavní je, že si umíš poradit a sama si hledáš ty nové varianty šablony, které by se ti mohly líbit víc. Těch lidí, kteří by mohli říct, že všechno mají ťip ťop určitě tolik není, tak není důvod házet flintu do žita. Najdeš se!

    OdpovědětVymazat
  8. Rady to jsou rozhodně zajímavé a jak si řekla, nejspíš se zaměřím na ten 18 bod, jelikož žádnou ikonku nemám. Fakt skvělej a přínosnej článek

    OdpovědětVymazat
  9. Já asi 17. bod absolutně nesplňuji Jinak flag counter jsem zakládala už dřív a zjistila jsem, že mám třeba z Usa víc návštěv než ze Slovenska bohužel mi na blog denně přibývají různé americké reklamy, většinou na nevhodné stránky nebo produkty, už jsem všechny zablokovala, ale stejně se objevují pořád -.-

    OdpovědětVymazat
  10. skvelý článok! Táto séria je vynikajúca a to zameranie blogu... Rada sa venujem témam, ktoré ma zaujímajú a tých je viac a nielen jedna/jeden obor ALe áno, keď sa človek venuje jablkám, nemal by hovoriť o zemiakoch, pretože z toho bude zmätok... Všetko ale záleží od šikovnosti autora, ako to spíše a pripraví čitateľom

    OdpovědětVymazat
  11. Ten dvacátý krok mi trochu připomněl moje začátky na blogu, kdy jsem každého čtvrt roku měnila témata podle toho, co mě zrovna bavilo a čím jsem žila... jinak fajn tipy

    OdpovědětVymazat
  12. [8]: To jsem moc ráda, děkuji.

    OdpovědětVymazat
  13. [12]: přesně... To bylo vždycky patlani a designem a menu 😀😀

    OdpovědětVymazat
  14. poslední bod je podle mě nejdůležitější, pokud totiž vlezu na blog, který je... vlastně ani nevím o čem! o všem možném ... tak mě rozhodně nebude bavit a nezaujme tolik, jako blog zaměřený jen na pár témat, o kterých se ráda dozvím víc :)

    OdpovědětVymazat