Volba mezi rozumem a citem není jednoduchá. Obvykle je ta tenká hranice hodně provázaná a nás čeká těžké rozhodnutí, jak se zachováme. Já jsem si tuhle hranici vyzkoušela naposledy v úterý. Bylo odpoledne, měla jsem jet s přítelem na kafíčko, ale začaly mě bolet záda a od nich později i břicho. No co, říkala jsem si, to se mi čas od času stává, dám si prášek a bude líp. Uběhly asi dvě hodiny a líp nebylo, kafe jsem zrušila, protože jsem nebyla schopná na něj ani myslet a seděla jsem u nás v pokoji na gauči. Jedno mé já si tiše přálo a šeptalo mi, abych jela k doktorovi, že to vážně není úplně normální bolest a že to jen tak nepřejde. Druhé mé já mi zase našeptávalo, že je přece hloupost otravovat doktora s takovou maličkostí. Popravdě teď dost dobře sama nedokážu rozeznat, co z těch hlasů byl rozum a co cit... Ale zase jít k doktorovi se skutečně většinou odvážím, až když je to akutní, takže klidně cit mi mohl radit, abych se oblékla a jela.

daisy90s
book

Jenže já jsem hlava dubová a radši jsem poslechla rozum, lehla jsem si do postele, požádala bráchu, aby se šel dívat na televizi do obýváku k rodičům a zkoušela jsem bolest zaspat. Brečela jsem, takovou bolest jsem ještě nezažila. V půl deváté večer se na mě přišla podívat mamka, a když viděla, že brečím, řekla mi, ať se obléknu a že jedeme na pohotovost, že to přeci není normální. Tak jsme vyrazily. Poté, co jsem si počkala v čekárně, jsem po nekonečném výslechu a ujišťování, že opravdu nejsem těhotná, byla poslaná na rentgen. Tam se nic neukázalo, tak jsem dostala injekci a poslali mě domů s tím, že ráno si mám přijít pro výsledky moči a krve.

No, bolest sice z větší části přešla, ale záda jsem pořád cítila. Tak si asi dovedete představit to překvapení, když jsem si šla pro výsledky a místo toho jsem skončila hospitalizovaná, abych se téhož odpoledne dozvěděla, že mám ve žlučníku kámen jako "kráva", tak to řekl sám doktor. No a tak než jsem se stačila pořádně nadechnout, hurá pod kudlu. Rozum tentokrát ani nestačil zaprotestovat, srdce se strachem krčilo někde v kalhotách, protože do té doby jsem v nemocnici nikdy neležela. Operace naštěstí dopadla dobře a dneska už jsem doma s lepšími pocity, ale co chci článkem říct...

Rozum i cit potřebujeme nutně, ne vždy je však dobré plně spoléhat pouze na jeden z nich. Já poslechla rozum a zůstala bych doma v bolestech, kdyby mě mamka nedonutila jet na pohotovost. Proto dobře zvažte, co je lepší a jak se cítíte, než se rozhodnete pro jedno či druhé řešení.

Vaše Lucka

13 Komentáře

  1. Tak hlavně že jsi v pořádku :) Z doktorů mám trauma ještě z dětství, takže se jim taky snažím všemožně vyhnout, i když poslední týdny jsem pořád na nějakých kontrolách a je to hrozný, i když mi nic neni

    OdpovědětVymazat
  2. Ježiš ja som mala teraz podobné ale mne to prešlo no stále premýšľam čo to bolo či žlčník, či žalúdok len no neviem tehotná nie som... hej a to som zdravoťák ale už mi je dobre a keby sa moje problémy zopakujú tak už to asi budem riešiť aj inak len ako pichnutím infúzky v práci Som rada, že to dopadlo takto ešte že ťa tá mamina šla pozrieť. Drž sa :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak hlavně, že to nebylo nic vážnějšího ne? :) tohle už je dá se říct rutina co tak slýchávám od známých

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: Čím víc se jim člověk snaží vyhnout, tím víc se k nim většinou dostane.

    OdpovědětVymazat
  5. Kdyz uz to tak boli, je určitě lepší k doktoru zajít

    OdpovědětVymazat
  6. Hlavně že to dobře dopadlo! Já jsem zase typ co jde raději k doktorovi s každou prkotinou

    OdpovědětVymazat
  7. Tak hlavně, že to dobře dopadlo! Ale se zdravím si není radno zahrávat... (i když k doktorům taky nechodím). Zrovna žlučník může i prasknout, to je pak už horší.

    OdpovědětVymazat
  8. To mě moc mrzí, jak se to tak rychle odehrálo, nebo je spíš dobře, že to bylo tak rychle za tebou? Jsem ten samý typ, vždycky všechno přecházím a k doktorovi jdu až na poslední chvíli, "páli mě žáha už dva týdny v kuse, vždyť s tím ho nemůžu otravovat" ... naštěstí jsem zatím na to nedoplatila, nebo naneštěstí? Protože tím je moje "rozumová" stránka ještě více posílena, že se to dá všechno nějak přestát doma. No, ale jsou věci, které ne. Jsem ráda, že ti to dopadlo dobře. :)

    OdpovědětVymazat
  9. Tak to ti vůbec nezávidím. Už jenom představa, že bych měla jít na operační sál, mě děsí. Ale aspoň to máš za sebou a vyřešilo se to včas než to mohlo být opravdu kritické. Tak hlavně příště radši poslechni rozum, i když člověk se snaží vydržet co nejdéle než někam opravdu jde, to znám i u sebe, bohužel :)

    OdpovědětVymazat
  10. Pane jo! Vůbec ti to nezávidím.

    OdpovědětVymazat
  11. Ajajaj. Z popisované bolesti jsem si nejdřív myslela, že to bude ledvinová kolika, probíhá to podobně. Já to naštěstí znám jen z doslechu a budu ráda, když u toho zůstane tak přeji, ať už tě nic podobného nepotká

    OdpovědětVymazat
  12. [10]: Příště poslechnu, já se stresovat nestihla, šla jsem na operaci asi hodinu potom, co mi to oznámili.

    OdpovědětVymazat