Zdravím vás děvčátka. :)

Dneska je venku počasí na draka, a tak jsem se rozhodla, že něco upeču, abych pořád jen neseděla u počítače a v informačním systému nevyhlížela, kdy mi tam přistane výsledek poslední zkoušky. O domácích houskách už jsem přemýšlela delší dobu, ale nějak jsem se k nim nemohla odhodlat, ale včera jsem našla úžasný recept, který je jednoduchý na přípravu, a upečené housky jsou vážně dobré, zrovna je mám vyndané z trouby. :)


Co budeme potřebovat?
  • 1kg hladké mouky
  • 6dcl mléka
  • 2,5dcl oleje
  • 80g droždí (dvě kostky)
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 čajovou lžičku cukru

Na ozdobu:
  • Mák
  • Kmín
  • Hrubozrnná sůl

Jak budeme postupovat?
Tenhle recept mě nadchl především proto, že je tak jednoduchý, že to zvládne i začátečník, protože ani já nejsem žádný profík, tyhle recepty mám nejradši. Takže nejprve si vezmeme větší mísu, do které nasypeme mouku, cukr a sůl. Potom si vezmeme nějaký kastrůlek, do kterého si připravíme kvásek, tedy nalijeme mléko, a když je vlažné, sundáme z plotny a přidáme do něj kvasnice, které v ruce trošku rozžmouláme.

Jakmile nám kvasnice trošku vzejdou (nafouknou se a budou plavat na hladině mléka), vlijeme kvásek do připravené sypké směsi a přidáme i olej. Všechno poté mícháme tak dlouho, dokud v míse nemáme pevné těsto, které nelepí. Může se stát, že budete potřebovat trochu mouky navíc, klidně přidejte, nevadí to.

Jakmile je těsto připravené, necháme ho v klidu kynout, já jsem ho nechala asi hodinu a půl, ale to poznáte, ono se vám bude hezky nafukovat. Když je těsto připravené, vysypeme ho na připravený a pomoučněný vál, trošku ho promačkáme a rozdělíme na kousky podle naší představy. Já jsem dělala takové kouličky, kterých bylo cca. 25. Jednotlivé kuličky si potom rozdělíme na tři díly a pleteme jako copánek houstičky. Doporučuju moc neutahovat a dělat spíše širší než delší.

Vytvarované housky klademe na plech, kde je necháme dvacet minut ještě trošku nakynout, potřeba vajíčkem a posypeme tím, co má kdo rád. Já jsem dělala některé jen s hrubozrnnou solí, některé s mákem a některé s kmínem. Pečeme na 220 stupňů asi patnáct až dvacet minut.

Vaše Lucka

6 Komentáře

  1. Vypadají krásně, to stojí za vyzkoušení

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadají doslova k nakousnutí :) Zajdu si koupit droždí a kmín a zítra se do nich pustím!

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: [2]: [3]: Holky, nejenže krásně vypadají, ale i tak chutnají. :) U nás se po nich zaprášilo.

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadají nádherně, dozlatova upečené, nejlepší jsou s čerstvým máslem, jen je škoda, že se po nich tloustne, ale občas... jdu péct, udělala jsi mi chutě

    OdpovědětVymazat
  5. [5]: Když jich člověk nesní kilo na posezení, tak to není tak zlé. To mám radost.

    OdpovědětVymazat