Zdravím, zlatíčka.

Jestli zveřejnit tento článek jsem přemýšlela už od hlasování o tématu týdne. Nejsem si jistá ještě ani teď, když ho píšu. Je to proto, že se jedná o hodně osobní a bolestivou záležitost. V prosinci to byly dva roky, co mi umřel dědeček, měla jsem ho hrozně ráda a jeho boj s rakovinou i ten konec ve mně zanechal svou stopu. Po jeho smrti se na mě taťka obrátil, a protože celá rodina ví o tom, že píšu, poprosil mě, abych napsala smuteční řeč. Souhlasila jsem. Ne proto, že jsem si myslela, že na to mám, ale proto, že jsem věděla, že si děda zaslouží, aby to psal někdo blízký. Někdo, kdo ho znal, měl rád...

black and whiteblack and white
sad, quotes, and cry image

Nejdřív jsem víceméně jen plakala. Pouštěla jsem si smutné písničky a brečela jsem nad nespravedlností života. Nelezlo ze mě nic, nemohla jsem nic vymyslet, netušila jsem, co se do takových řečí píše. A pak jsem si řekla dost. Nechci, aby to byla smutná óda. Utřela jsem si nos, pustila si rádio a začala jsem psát. Dnes se s vámi podělím o tuto smuteční řeč, není to nic k chlubení. Je to jen vzpomínka na člověka, kterého jsem obdivovala, který mě inspiroval a na kterého nikdy nezapomenu.

Kdo poznal tě, ten měl tě rád. Uměl jsi pomoci, potěšit, rozesmát.
Tvoje srdce dokázalo krásně hřát. Takoví lidé by neměli umírat.

Vážená rodino, přátelé a známí,

Sešli jsme se tu, abychom se rozloučili s panem Miroslavem, který nás opustil devátého prosince. Se svou manželkou prožil padesát čtyři společných let v Kutné Hoře, kde se také narodil. Aby svou životní lásku poznal, musel ho vítr odvát na vojnu až do Žatce, kde ji potkal. Společně se však opět vrátili do Kutné Hory, kde se vyučil zámečníkem a po celý život pracoval v podniku AVIA, a vychovali dvě děti, kterým byl milujícím otcem, vzorem a oporou v životě.

Každý, kdo ho znal, si jej jistě pamatuje jako neposedu, který se rád věnoval své zahrádce. Svůj volný čas trávil jako rybář a člen rybářské stráže, sbíral zapalovače všech tvarů, zbožňoval zbraně a jízdu na motorce. Ještě před několika lety byste ho občas našli v hospůdce, jak sedí za stolem a popijí pivo nebo příležitostně svůj oblíbený rum.

Byl to nejen milovaný manžel, otec, dědeček a pradědeček, ale i opravdový přítel. Člověk, který se rád smál a vydržel s vnoučaty dovádět tak dlouho, dokud je to nepřestalo bavit. Vzpomínejme na muže, který byl aktivní kutil, po obědě si dával svých oblíbených dvacet a rád ke každé legraci přidal svůj díl.

Vy všichni na něj máte své hezké vzpomínky, které vám už nikdy nikdo nevezme. Společně prožité chvíle jsou cennější než jakákoli slova, proto bych tuto řeč ráda zakončila jeho oblíbenou větou: "Hofk, domluvil jsem."

Milujte své blízké a říkejte jim, že je máte rádi, dokud na to máte čas.

Vaše Lucka

11 Komentáře

  1. Jsem si jistý, podle toho jak píšeš, že věděl jak moc ho máš ráda i kdyby si mu to náhodou neřekla. Jediná spravedlnost na světe je ta, že tam všichni musíme. Někteří z nás mají to štěstí, že žijí dál v srdcích mnoha lidí. Tvůj děda patří mezi ně.

    OdpovědětVymazat
  2. Máš můj obdiv, za to, že jsi dokázala napsat tak hezká slova.

    OdpovědětVymazat
  3. mrzí mě to ale tez si myslím že to věděl že ho máš ráda:)

    OdpovědětVymazat
  4. Dokážeš být velmi citlivá a tvá láska k dědečkovi je toho důkazem. Já jsem přišla o dva muže svého života a dodnes z toho nejsem vzpamatovaná. Asi je lepší nemít tak rád...

    OdpovědětVymazat
  5. Moc dobře tohle znám...letos 12.2 mi umřel bratr,36 let..našli ho doma mrtvého potom,co nechodil do práce... :/

    OdpovědětVymazat
  6. [1]: Moc děkuju za tak hezká slova, máš pravdu. Naši milovaní žijí dál v našich srdcích.

    OdpovědětVymazat
  7. Jak jsi psala na můj blog tak máš pravdu , že je to blbec . Je tak do sebe zahleděný a sebestředný , že už mi ani nepoděkuje když mu napíšu přání k narozeninám . Nejradši bych mu pěkně od plic řekla , to co v sobě držím a to co si o něm myslím . Ale vím , že ho už osobně sama neuvidím . Jen leda když ho někde potkám , ale jsem srab a radši se před ním schovávám za jde .  

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: Napsala jsi to moc hezky, děkuji. Ač s námi nejsou, zůstanou s námi.

    OdpovědětVymazat
  9. Všichni tam jednou musíme. Ta smuteční řeč se ti povedla.

    OdpovědětVymazat