Abych se přiznala, poslední dobou se víc než knížkám věnuji filmům. Nějak nemám na čtení tu správnou náladu, ačkoli jsem si pořídila novou knížku Young Adult a už se těším, až se do ní zakousnu, asi si ji schovám na středu do autobusu do školy. Místo toho jsem dnes ve volné chvíli shlédla film, na který vám přináším recenzi. Inspiraci jsem získala u Aires.

citySuperthumb
bridge

Paralelní světy
Žánr: Fantasy/Sci-Fi/Romantický/Drama
Délka filmu: 107 minut
Režie: Juan Diego Solanas

Adam je obyčejný kluk žijící v neobyčejné realitě. Vede skromný život a stále myslí na dívku, kterou kdysi potkal. Eva však pochází ze zcela jiného světa, ze světa naruby, který je přímo nad tím Adamovým, ale mimo jeho dosah. Jednoho dne zahlédne Adam dospělou Evu v televizi a už ho nic nezastaví, aby ji získal zpět. Zákon ani věda! (oficiální text distributora)

Recenze:
Na film jsem byla už z popisu Aires příjemně naladěná a hned jsem si ho pustila. Musím říct, že mě nezklamal. Začáteční příběh malého chlapce ze sirotčince, který se na vrcholku hor potká s holčičkou, která hledá svého psa, mi učaroval. Z přátelství se celkem rychle stala láska, které ale nebylo kvůli zákonům světů přáno, a tak došlo k odloučení.

Pozorovala jsem příběh, který ukazuje blahobyt horního světa a podstatně zanedbanější, chudší a smutnější svět dolní. A přesto se mezi těmi světy dokáže najít pouto lásky tak silné, že se Adam rozhodne porušit všechny zákony, vzít práci pro firmu, která má na svědomí smrt jeho rodičů, a pokusí se vymyslet způsob, jak se se svou milou setkat. Nic ale není tak jednoduché, jak se původně zdá a dojde k tomu, čeho se obávali přátelé Adama, kteří ho zrazovali od tak nebezpečné mise - že ho Eva nepozná. Ona za to však nemůže, ztratila paměť po zranění.

Moc se mi líbí, že ani to Adama neodradí a snaží se ji poznat svým způsobem znovu, ukázat jí spojitosti, které by ji mohly dovést k tomu, že už se vlastně znají, jak se nakonec vlastně i stane. Nechci prozrazovat víc detailů, protože film stojí za zhlédnutí, takže je škoda vyzrazovat podstatnosti. Režie se vskutku vyřádila, film obsahuje spoustu krásných, až téměř magických scén při prolínání světů, zasmějete se, někdo si možná i zapláče, ale stojí to za to.

Hodnocení:
Hodnocení na CSFD je 64 %. Není to zlé, ale mohlo by to být lepší, já osobně musím film pochválit. Spojuje fantasy s romantickým příběhem, kdy láska je silnější než samotná gravitace a to téma se mi moc líbí. Nicméně je pravda, že hezčí by možná bylo, kdyby autoři film rozdělili do nějaké pěkné série, aby konec nemusel být tak uspěchaný. To je asi jedna z mála vad na kráse, takže abych se vrhla k hodnocení, já bych klidně procenta přidala. Je to originální fantasy příběh, jemu podobný jsem doposud neviděla a vřele doporučuji.

Vaše Lucka

8 Komentáře

  1. Tak to mám velkou radost že jsem tě inspirovala a film se ti líbil :) Pro mě byl taky příjemným překvapením :)Líbil se mi ten svět, krásné záběry a romantika :) Jen škoda, že to není série :)

    OdpovědětVymazat
  2. změnila jsem to, ale nechci anonymní tak proto :)

    OdpovědětVymazat
  3. Půjdu nastavit stahování protože to vypadá fakt skvěle podle popisu atd . Díky za typ .

    OdpovědětVymazat
  4. Tak a ty jsi naladila mě už ladím přítele, abychom se na to mrkli spolu tím, že je to fantasy a scifi si myslím, že ho na to utáhnu

    OdpovědětVymazat