Zdravím, zlatíčka.

Jsem tu s dalším pokračováním Deníku vysokoškoláka, už se konečně po letech pomalu blížím ke konci, dá to jednomu zabrat lovit ty informace z hlavy, to vám povím, ale ušila jsem si na sebe bič, je potřeba to splnit. :) Dnes se tedy zaměřím na čtvrtý semestr.

bookmotivation
bag

Abych tak řekla, letní semestry bývají lehčí, to je všeobecně známá věc. Čtvrtý pro mě potom byl vyloženě relaxační, protože se mi konečně povedlo zbavit se předmětů, které jsem si s sebou táhla dál a měla jsem jen to, co jsem skutečně měla mít. To byla zvláštní úleva.

Pro čtvrtý semestr byly předměty následující:
Anglický jazyk 1
Cestovní ruch 2
Geografie cestovního ruchu 2
Management ubytovacích zařízení
Španělský jazyk 2
Veřejné finance
Animace v cestovním ruchu
Úvod do rekreologie

Konečně jsem našla učitelku na angličtinu, u které se dalo vydržet. Hodiny byly dlouhé a vcelku nudné, ale aspoň jsme něco dělali, i když to bylo mechanické čtení učebnice ozvláštněné jednou prezentací každého studenta na aktuální téma.

Kdybych měla předměty vzít podle obtížnosti, tak by seznam byl následující:
Cestovní ruch 2
Geografie cestovního ruchu 2
Veřejné finance
Management ubytovacích zařízení
Anglický jazyk 1
Španělský jazyk 2

Volitelné předměty:
Animace v cestovním ruchu

Úvod do rekreologie

Cestovní ruch a Geografie CR jsou na této škole opravdu těžké předměty, jsou takzvané prosévací. Pokud dáte tohle, prolezete skoro vším. Problém byl, že testy byly kombinované a nikdo přesně nevěděl, co se po nás chce. Aby taky ne, když se člověk učil skripta o třech stech stranách a do testu dostal dvanáct otázek, ke kterým pořádně nebylo místo na rozepsání. Učitelky chtěly stručné odpovědi, stručné a výstižné a ne vždy to bylo lehké. V cestovním ruchu se za dlouhé odpovědi dokonce odčítaly body.

Veřejné finance mě nikdy moc nebavily, ale byla to hodně podobná látka tomu, co už jsem znala z obchodky, takže jsem přeci jen využila některé své znalosti ze střední školy. Test byl potom sice dlouhý, snad nejdelší, jaký jsem kdy na VŠPJ psala, ale za to byl poměrně lehký a bez zákeřností.

Management ubytovacích zařízení jsem měla ráda, hlavně protože učitelka byla žena z praxe a později jsem si ji zvolila i jako vedoucí BP. Je to skvělá osoba s nadhledem, není to vlastně vůbec učitelka, nemá na to školy, ale je to vzdělaná žena z praxe, které jsem vděčná za to, co nás naučila, protože se mi tak hotelová problematika skutečně zalíbila a já bych si dovedla představit, že v hotelu jednou budu pracovat.

goalscollege
book

Kvalita jazyků se stále nezlepšila a do dalšího semestru to ani nečekejte, sama učitelka na španělštinu nám na konci řekla, že nemáme znalosti ani na A1, takže podle toho si to asi dovedete představit. Hodiny byly naprosto zbytečné a dneska umím říct asi tak akorát "Holla".

Volitelné předměty byly příjemné osvěžení, zvolila jsem si naprosto nenáročné a fajn volitelňáky, takže jejich splnění bylo víc než lehké. V animacích jsme si víceméně hráli, protože o tom to je, vytvořit program pro děti či dospělé. A rekreologie byla taková oddechovka úplně.

Můžu s klidem říct, že čtvrtý semestr jsem měla ráda. Byl klidný, zkouškové jsem měla rychle hotové a po něm následovaly dlouhé prázdniny. Víc takových semestrů do budoucna, prosím!

Vaše Lucka

10 Komentáře

  1. Angličtina a cestovní ruch by mě taky velice bavily. :)

    OdpovědětVymazat
  2. U nás máme povinně předmět, který se jmenuje Angličtina pro akademické účely (nebo tak něco), případně si můžeš navolit jiný jazyk... a osobně mi to nedalo ani ň. Na druhou stranu chápu, proč musíme jazyky trénovat, odborné články už jsou dnes jen v minimu v češtině a byla by škoda být omezení jazykem (zvlášť ve tvém oboru).

    OdpovědětVymazat
  3. To by mě asi nebavilo, celkově na tento obor moc nejsem. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Jojo to tak bývá, že 4. semestr je klidnejsi, ale hodne zalezi, jak si to kazdy student udela, nekdy si studenti nabírají co nejvic predmetů porad a porad aby meli na konci klid a naopak nekdy jedou lažo plažo a nakonci to maji total hekticky:) zalezi na studentovi ale i na oboru, protoze ne kazdy obor dovoli si vybirat predmety na semestr dle libosti ale je to dane uz skolou. :) kazdopadne jsi sikovna ze jsi vse tak zvladla.

    OdpovědětVymazat
  5. [5]: To určitě, kurzy v tomhle mohou hodně pomoci. Taky nějaký zvážím, protože na současné škole na magisterském angličtinu nemám vůbec a už mi fakt dost chybí, ačkoli pořád koukám na seriály a filmy v angličtině, doučovala jsem angličtinu a tak, ale není to ono.

    OdpovědětVymazat
  6. Na takový obor moc nejsem, nevím jestli by mě to úplně bralo.

    OdpovědětVymazat
  7. 4. semestr zní skvěle pro mě, která má za sebou teprve ten 1. a momentálně prochází 2. Zvlášť když mám v plánu příští rok přestupovat

    OdpovědětVymazat
  8. Teda já tě obdivuju, že si toho ještě tolik vybavíš zpětně Mě dělá problém přijít v pondělí do práce a vzpomenout si, čím jsem v pátek skončila

    OdpovědětVymazat
  9. [7]: Chápu, to každého baví něco jiného.

    OdpovědětVymazat