Druhá část projektu 30 kroků pro lepší blog je zde a já s ní. Pokud si někdo nepamatuje prvních pět, má možnost si je přečíst zde. A teď už bez zbytečného zdržování hurá na věc. :)

Krok šestý: Zkontrolujte si všechny odkazy, které jste do článků přidali a opravte je, pokud je třeba.
  • Tohle je docela důležitý krok, který se často podceňuje, protože autoři se většinou zaměřují na novější články a jejich smysluplnost, zatímco ty starší odsouvají do pozadí, jenže jsou lidé, kteří ty staré články čtou. Možná právě skrz některý starší článek se k Vám na blog dostanou, proto by i tyto články měly být po všech stránkách v pořádku, aby tak potenciální čtenáře náhodou neodradily.

Krok sedmý: Zaplaťte si svou vlastní unikátní doménu, pokud jste tak ještě neudělali, a aktualizujte i všechny sociální média.
  • U tohohle kroku si popravdě nejsem tak docela jistá. Název blogu a stránka jako taková zcela jistě upoutá, ale nemyslím si, že zakoupená doména nám nějak závratným způsobem zvýší návštěvnost. Pokud provozujete stránky přes blogspot nebo wordpress, tak je to určitá možnost, ale zase s touhle možností přichází i náklady a ne každý bloger je ochotný zaplatit do blogu měsíčně či ročně nějakou určitou částku, ač ne třeba příliš vysokou. Proto tento krok berte s rezervou.
bloggers, blogging, and blogs imageblonde
article

Krok osmý: Vyplňte na svém blogu "Popisek stránky" a stručně a výstižně v něm popište, o čem Váš blog je.
  • Tohle vyplnění najdete v nastavení, zde si zvolíte, jakou roli vlastně váš blog má. Zda se zaměřuje na celebritu, deníček, zdravý životní styl a tak dále, vypíšete si motto či popisek a ačkoli ho nemusíte zveřejňovat, ale může zůstat skrytý, Váš blog díky tomu bude více optimalizovaný pro vyhledávače jako například Google. Takže pokud má někdo blog o zdravém životním stylu a čtenář si do vyhledávače zadá zdravý životní styl, pokud bude mít vyplněné tyto popisky, potom bude mít větší šanci, že se jeho blog objeví mezi prvními vyhledávanými stránkami.

Krok devátý: Osvěžte svůj blog novou grafikou, popisky či designem, pokud Vám připadá starý nebo nudný.
  • Tohle je jeden z nejhorších bodů, protože s ním často nemůžeme udělat nic my sami, pokud grafice zrovna neholdujeme. Potom je nejlepší najít si nějakého šikovného grafika, tady na blogu jich dříve byla spousta, dnes už designy tolik webů nedělá, ale třeba designy-na-objednani.blog.cz fungují i nyní a dělají hezké designy. Nicméně není to jen o designu celkově. Jde i o jednotlivé prvky, s nápisy si mnozí z nás poradí vcelku obstojně sami a můžete si je měnit podle uvážení, to stejné platí u obrázků v menu, ty můžete s volnou licencí stáhnout novější. A díky tomu celkem snadno a rychle oživíte celkový vzhled blogu. Co takhle třeba vyměnit písničky v playlistu? Ano, i tohle dělá doslova divy, tak na to myslete. :)
  • Pokud blogujete na blogspot, máte možnosti podstatně rozšířenější, protože vyměnit tam celý vzhled blogu je v podstatě hračka, stačí si z internetu stáhnout nový design a jednoduše ho nahrát na blog, víceméně se vám všechno okamžitě nastaví a vy poté jen dolaďujete detaily. V tomhle má blog jistou hodně znatelnou nevýhodu, protože sem design takhle snadno nedostanete.

Krok desátý: Ponořte se zpět do historie a očistěte svůj blog. Projděte staré články a smažte ty, které čtenářům nic nepřinášejí a kterými jste jen vyplňovali čas - typicky jsou to kusovky, staré tagy, či zprávy o tom, že zrovna nestíháte.
  • Teď tento bod, prosím, neberte jako návod k tomu, abyste smazali všechny své starší články. To rozhodně ne a jak jsem se bavila s blogerkami u první části tohoto projektu, je na starých článcích vidět progres, a to je důležité pro mnohé z nás. Ale spíš jsem myslela, abyste vymazali články, kterými jste se jen snažili vyplnit čas. Pamatujete si, kdysi to hrozně letělo, na každý den hodím jeden obrázek, aby na blogu alespoň něco bylo... Díky tomu rapidně stoupal počet článků a každý bloger si tak mohl říct, jak je aktivní, ačkoli nic vlastně nepřidal. Tohle nebo různé staré tagy či aktuality, co platily před několika lety, už nejsou na blogu potřeba. Vašemu současnému čtenáři obrázek kusovky nic nedá, stejně tak mu nic neřekne to, jaká celebrita podle vás v roce 2005 byla cool a jak moc jste ji milovali.
  • Tento bod obecně souvisí s tím, abyste si na blogu uklidili. Prošli staré články, aktualizovali odkazy a obrázky, které už jsou nedostupné, vymazali videa, která na youtube už dávno nejsou atd. S tím souvisí i přebytečný obsah, kolikrát jsem najela na blog, kde byl článek, jenž obsahoval sdělení o pár slovech - Nemám teď moc času, obíhat SB budu v pátek. Časem zapomenete, že jste tohle napsali a dneska už na blogu tenhle článek třeba určitě nepotřebujete. Úklid někdy není na škodu...

Doufám, že některé body pro Vás byly užitečné, že vedly k zamyšlení nebo pousmání. Jak vedete blog Vy? Mažete neaktuální věci nebo jste takový sběratel a máte na blogu vše, co jste kdy napsali?

Vaše Lucka

9 Komentáře

  1. Něčím se řídím, něco nechávám být. Probírám se starými články a zvažuji, proč tady vlastně jsou. Zatím jsem však nesmazala ani jeden.

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělé tipy :) Ne všemi se řídím, ale třeba zrovna tu čistku starých článků jsem zrovna dělala

    OdpovědětVymazat
  3. To jsou zajímavé rady, některé bych určitě mohla využít

    OdpovědětVymazat
  4. Teraz som si prečítala aj prvý diel tohto článku a musím uznať, že je to naozaj FANTASTICKÝ nápad a klobúk dole, že si takúto originálnu sériu zrealizovala :) Inak tiež nevidím dôvod na to platiť si vlastnú doménu. Ľuďom, ktorí blogujú pre radosť vlastnú doménu netreba (ak samozrejme sa tomu nechcú venovať nejako profesionálne) a mnoho ľudí už dokázalo, že aj bez vlastnej domény si vedia vytvoriť skvelú komunitu ľudí, ktorá ich blog pravidelne navštevuje :) A ten posledný bod je tiež trefný- ja som si kvôli tomu založila nový blog, keďže svoj starý som mala od roku 2009 a mala som to tam zamorené práve kusovkami a pixelkami, ktorých bolo tak veľa, že sa mi to proste nechcelo vymazávať Ten blog by som si nechala, aspoň kvôli pekným spomienkam ale bohužiaľ sa o ňom dozvedeli istí ľudia a keďže som ho písala v čase keď som bola malé dieťa, za mnohé moje zápisky som sa hrozne hanbila a tak som ho musela zmazať :(

    OdpovědětVymazat
  5. Ještě se půjdu mrknout na ostatní tipy, každopádně osmičku rozhodně v nejbližší době udělám! Je to super nápad, tyto články! Jdu číst dál

    OdpovědětVymazat
  6. [1]: To já už jsem se pustila do čistky.

    OdpovědětVymazat
  7. Jako malá jsem blog psala právě na blog.cz a s grafikou jsem si tam nikdy nedokázala poradit. blogspot.cz je ale fakt skvělý a co se týče grafiky, nemůžu si stěžovat :) Za své staré články se nestydím, protože blog mám založený 2 roky z toho jsem aktivní něco před rok. Články na vyplnění mezery nepíšu, snažím se, aby každý článek čtenáři něco předal :) Budu se těšit na další rady!

    OdpovědětVymazat
  8. Nikdy jsem nic nemazala, protože za vším co jsem napsala si stojím.

    OdpovědětVymazat
  9. Skvely rady, dekuju :) hlavne ta sestka se bude hodit. Nejen odkazy, ale i fotky :)

    OdpovědětVymazat