Zdravím, zlatíčka!

Přicházím se slíbenou recenzí na 50 odstínů svobody, trochu záměrně právě na 14. února... Na filmu jsem byla v neděli v kině a musím říct, že mě uchvátil, což podle recenze určitě poznáte. Ještě před samotným zhlédnutím jsem slyšela hodnocení v rádiu nebo na internetu a nevím... Byla jsem z toho trochu zklamaná. Nejen kluci, ale i holky hodnotili film ve stylu toho, že je pro "slaboduchá" děvčata a že vlastně nikomu jinému se nemůže líbit. Já byla s partou přátel, kde byli holky i kluci a shodli jsme se, že film to byl pěkný, takže v tomhle bych nesouhlasila.

book, fifty shades of grey, and grey imagefifty shades of grey and christian grey image
fifty shades darker, fifty shades of grey, and fifty shades freed image

Padesát odstínů svobody
Žánr: Drama, Romantický, Thriller, Erotický
Délka filmu: 101 minut
Režie: James Foley

Pokud si myslíte, že vstupem do manželství pro Anastasii (Dakota Jonhson) a Christiana (Jamie Dornan) končí veškerá legrace a že legendární Červenou mučírnu předělají na dětský pokoj, nemůžete se víc mýlit. Vynalézavost a fantazie novomanželů nezná mezí, zvlášť když je díky Christianově pohádkovému bohatství opravdu nemusí nic limitovat. Ana se však nechce stát manželkou uvězněnou ve zlaté kleci a je rozhodnutá pokračovat v úspěšně rozjeté kariéře knižní redaktorky, což Christian snáší se skřípěním zubů. Rostoucí emancipace jeho ženy se však záhy stane "bezpečnostním rizikem", protože z minulosti se vynoří bývalý Anin kolega Jack Hyde, který má s oběma nevyřízené účty a pro pomstu je schopen udělat cokoliv. Jenže Anastasia už dávno není ta rozklepaná studentka, jež má napsat rozhovor s miliardářem, ale čím dál sebevědomější paní Greyová, která ví, že i svoboda může mít až padesát odstínů, a o žádný z nich nechce přijít - Jacku Hydeovi a dokonce i manželovi navzdory. (Cinemart)

Recenze:
Abych se přiznala, neočekávala jsem zázraky. Většinou to tak bývá, že filmy s postupným přidáváním dílů ztrácí na kvalitě. Dle mého názoru se toto odstínů netýká. Zatímco u prvního dílu jsem byla zklamaná a rozhořčená, u dalšího už jsem byla celkem příjemně překvapená, a poslední mě vyloženě potěšil. Hned na úvod bych ráda řekla, že jsem četla všechny knihy, a i když se tím nejspíš zařadím mezi pubertální děvčata, mně se ty knihy líbily. Ne kvůli sexu, který v nich byl popisovaný, ale kvůli příběhu. Prostě jsem asi trochu romantička, ale příběh chudé holky, do které se zamiluje sexy milionář, mi prostě ladí do nějaké té romanticky idealistické představy.

V posledním dílu série odstínů se mi moc líbilo proložení hudby a děje, což už bylo znatelné ve dvojce. Všechno do sebe tak nějak zapadalo a dohromady působilo uceleně. Celý film samozřejmě nebyl přesně podle knihy, byly pasáže, které mi chyběly nebo naopak pasáže, které v knize nebyly, ale na druhou stranu s tím se dalo počítat. Museli to natočit tak, aby co nejvíce zaujali filmového diváka, ale myslím, že se jim to povedlo nenásilnou formou.

supernatural, Jensen Ackles, and misha collins imageJamie Dornan, wedding, and dakota johnson image
Jamie Dornan, dakota johnson, and fifty shades freed image

Já nevím, možná jsem jiná, ale s přítelem jsme se shodli, že ač je série prezentovaná jako lehké porno, ve skutečnosti tam sexu zase tolik není. Alespoň nám se to tak zdálo. Určitě tam byly scénky, u kterých by se jeden mohl červenat, ale ne v nijak markantním rozsahu.

Pasáž z filmu, kterou musím pochválit, je bezpochyby koupelnová scénka, kdy Ana stříhá Christianovi vlasy. Je tam vidět hezké propojení s knihou, kdy on je hravý a vybočí z té upjaté role Christiana Greye, do které je celou dobu pasován. (V knize autorka sama popisuje, že Christian je v některých věcech mentálně nedospělý a jeho nálady se střídají, že mnohdy se chová spíš jako dítě.) Stejně tak se mi (a taky půlce kina) líbila scéna, kdy se Christian vrací opilý domů a Ana ho ukládá do postele. Bylo to podané vesele, tak nějak jak jsem si to v knize představila. Takže abych to uzavřela, za mě velká spokojenost a na film bych se v budoucnu klidně podívala znovu. V hodnocení získává 4 body z pěti, protože

Hodnocení:
Film má na CSFD hodnocení 56 %, což je oproti předchozím filmům více o více než deset procent. To může souviset s mým názorem, že tento díl byl ze série skutečně nejlepší. Já osobně bych se nebála v hodnocení přidat na 70 %. Ačkoli byl hezky natočený a celkově se mi líbil, úplný top to nebyl, tudíž musím ponechat prostor pro zlepšení.

Byli jste v kině nebo se chystáte? Jak vidíte posun filmů vy - pokrok k lepšímu nebo horšímu? Budu moc ráda za Vaše názory a připomínky.

Vaše Lucka

2 Komentáře

  1. První díl jsem nějak nedokoukala, nebo spíš na něho koukala na přeskáčku, ale když jsem viděla ukázku na tento díl, tak jsem si řekla, že to chci vidět! Protože to prostě vypadá fakt dost dobře i zajímavě!

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Určitě doporučuju, první díl se mi třeba vůbec nelíbil, druhý byl lepší a ten poslední se jim povedl nejvíc.

    OdpovědětVymazat