Zdravím, zlatíčka.

Pomalu dokončuji Abecedu, a protože mě podobné projekty baví, rozhodla jsem se přijít s dalším. Jmenuje se 30 kroků pro lepší blog a inspiraci jsem nalezla na A girl obsessed. Nakonec ale jde jen o inspiraci, výzvu si pojmu po svém. Ona se rozhodla vydávat v třiceti dnech, já budu vydávat třicet kroků, které pojmu svým vlastním způsobem a vždy k nim napíšu pár vět, aby každý věděl, co si pod bodem představit. :)


Ono se to řekne, blogování je hračka, ale jsou věci, které člověk skutečně nakonec opomene. Já sama jsem si po přečtení těch jednotlivých bodů spoustu ujasnila a rozhodla se, že něco přepíšu či předělám. Na téhle výzvě mě zaujalo především to, že je osobní. Jedná se o naše blogy a chceme, aby na nich bylo nám i čtenářům příjemně a díky těm několika krokům se tak může stát. Takže pokud se Vám zdá, že něco není v pořádku, projděte si jednotlivé kroky a uvidíte, třeba najdete, kde je zakopaný pes.

Krok první: Aktualizujte si stránku O mně nebo ji vytvořte, pokud jste tak ještě neudělali.
  • Někteří blogeři tyto články nepovažují za důležité, já osobně si myslím, že nejsou k zahození. Když už se najde nějaký pravidelný čtenář Vašeho blogu, může o Vás jako o autorovi chtít vědět víc. Nikdo neříká, že musíte napsat i svoje číslo bot, ale nějaké základní informace jsou určitě vítané. Většina z nás vytvořila nějaký článek hned na začátku blogování, ale přiznejte se, jak často jste ten článek upravili v průběhu blogování? Jsou tam ještě vůbec aktuální informace? Já třeba nebyla na blogu aktivní dva roky a od jeho založení jsou to roky tři, takže informace, co jsem tam napsala kdysi, jsou dneska už dávno pasé.

Krok druhý: Organizujte si svoje rubriky a tagy, odstraňte nepoužívané a prázdné rubriky a správně zařaďte nové články!
  • Tohle je určitě problém mnoha blogerů, kteří se na blogu pohybují. Většina si na začátku blogování vytvoří nejrůznější rubriky, do kterých si myslí, že budou články přidávat, ale nakonec se v těch kategoriích jen ukládá prach, a pokud by náhodou název čtenáře zaujal, nenajde v nich nic. Na takovém blogu já osobně potom už nemám chuť být, protože se bojím, že po otevření další rubriky najdu taky jen prázdno. Určitě je dobré udělat si pořádek v rubrikách, který povede k daleko přehlednější orientaci na blogu pro Vás i Vaše čtenáře.

Krok třetí: Uspořádejte si sloupek a zápatí, přičemž si pamatujte - mějte zde jen to, co je nezbytně nutné pro blog.
  • Tenhle bod určitě nezbytně souvisí s krokem číslo dva. Jakmile si uspořádáte rubriky, které používáte a nepoužíváte, je dobré vrhnout se na menu jako takové. Mnohdy naleznete věci, o kterých jste už ani netušili, že je máte. Nemluvě o affs, které už dávno nejsou aktivní a podobně. V zápatí se potom často nachází pruh starého designu, který jste vyměnili, ale na zápatí jste zapomněli. Pokud chcete vypadat jako profesionální bloger, je dobré inspirovat se na nějakých cizích stránkách a poohlédnout se, co všechno blogeři ukazují. Tisíce blikajících ikonek tam nejspíš nenalezneme. (mimo jiné můj playlist taky určitě ne)
typewriter

Krok čtvrtý: Upravte své staré příspěvky, vyměňte staré fotografie za nové a lepší a povzneste tak svoji "značku".
  • Tohle je bod, který je určitě těžké realizovat na blogu, který funguje úspěšně bez přestávek několik let. Za takovou dobu se na blogu objevil nespočet článků a předělávat jeden po druhém by zabralo mraky času, přesto si myslím, že alespoň u těch význačnějších by to stálo za to. Pokud si některé staré články otevřete, fotografie u nich mnohdy už nefungují nebo zjistíte, že se v nich nacházejí chyby. U spousty starých článků také zjistíte, že Vám chybí zdroje nebo že obrázek, co jste tam kdysi dali je nevhodný a nelíbí se Vám. Upravit ty příspěvky bude chtít čas, ale v konečném faktu to bude pro dobrou věc a jednou za to budete rádi. Jestli mám nějakou svou osobní značku, tak to těžko říct, ale určitě jsou určité věci, co mě charakterizují. Jako třeba zarovnání, velikost obrázků či jejich počet v článku. V těch původních prvních článcích to bylo jinak a tak i já se na upravování a aktualizování fotografií brzy vrhnu.

Krok pátý: Upravte staré články a aktualizujte jejich titulky tak, aby byly více SEO-friendly (a poutavější).
  • Na internetu existuje spousta návodů a článků na to, jak vést blog, aby byl SEO-friendly, tedy optimalizovaný pro vyhledávače, což nakonec blogu umožní větší návštěvnost na základě vyhledávání. Tuto službu nabízí například Google. Ne všechny články chceme mít výrazně populární, ale pokud se například jedná o nějakou recenzi, je dobré si pár informací přečíst a dohledat a podle nich se řídit. Pro tuto optimalizaci je určitě ještě lepší blogspot, protože je na něm větší možnost prokliku díky tagům. Ale i na blogu se dají dělat zázraky, proto je důležité, aby obsah článku vždy odpovídal nadpisu. Zkrátka, aby v článku čtenář našel to, co ho v nadpisu zaujalo.

Tak co myslíte, že je toho dost? Jsou to zatím základní bodíky, v dalších pěti se podíváme na další problematiku blogu. Doufám, že Vám tyto informace pomohou k lepšímu vedení, popřípadě upravení a dotažení k dokonalosti. Schválně mi dejte vědět, jestli jste některý bod využili a pokusili si projít své staré články. Myslím, že by z toho mohla vzniknout hezká diskuze.

Vaše Lucka

24 Komentáře

  1. Něco z toho se mi určitě bude do budoucna hodit

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělý článek a hlavně tipy :) Snad mě to konečně nakopne k tomu zase dát blog trochu do kupy, ať vypadá k světu :) Na tohle já jsem totiž trochu lenoch :)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc hezké tipy :) Pravda, kolonku o autorovi mám celkem odfláknutou. Musím se na to lépe podívat :) Na blogspotu se mi hrozně líbí to, že místo pevných rubrik jsou štítky a můžu tak 1 článek zařadit do více kategorií, když si nejsem přesně jistá, do které Na to vyhledávání se taky mrknu :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ve svém profilu jsem toho na sebe prozradila možná víc, než jsem sama chěla. Nic zásadního se ale nezměnilo, takže i tady nebudu provádět žádné změny.

    OdpovědětVymazat
  5. Dobré rady, nejsem tu dlouho, ale stále mám potřebu něco upravovat. Díky

    OdpovědětVymazat
  6. Já zase naopak jsem strašně líná, nekreativní a ještě ke všemu změny nemám moc ráda. Střelec, no.

    OdpovědětVymazat
  7. Mmm, ten prvni bod, do toho se pustim :) dekuju za inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
  8. Zajímavé typy. Svoje staré články rozhodně nechci připisovat, jelikož jsou mojí připomínkou, jak jsem se změnila, kam jsem se v psaní posunula... Ale na další článek z této série se těším, jelikož mě to docela zaujalo, takže jsem na to zvědavá.

    OdpovědětVymazat
  9. Myslím, že to jsou opravdu dobré rady pro zlepšení blogu. Já se svým blogem moc velké plány a očekávání nemám, mám ho hlavně pro sebe a pro radost.

    OdpovědětVymazat
  10. Za dobu osmi let blogování jsem vytvořila stovky článků, kdybych se jim měla věnovat zpětně, nedělala bych nic jiného.

    OdpovědětVymazat
  11. Tyto rady se určitě nikdy neztratí :) ale ráda bych se vyjádřila k tomu menu, mě třeba příjde super, že tam máš playlist, menu na blogu by tam vždy mělo mít něco, co může čtenáře zaujmout trochu jinak :)

    OdpovědětVymazat
  12. Dobré rady. Věřím, že mnoho lidem mohou pomoci, hlavně těm, kteří s blogováním začínají prvně :)

    OdpovědětVymazat
  13. [16]: Moc děkuji, taky v to doufám.

    OdpovědětVymazat
  14. Naprosto souhlasím a to se všemi body. Já mám blog nový, o to lehčí to pro mě (se třemi články) je... Rozhodně se podle Tvých rad budu řídit!

    OdpovědětVymazat
  15. [18]: To jsem moc ráda, že ti článek pomohl nebo pomůže do budoucna.

    OdpovědětVymazat
  16. Je rozumné, že sis námět od A Girl Odsessed upravila. Moc se mi námět líbí tím jak se hodí na Blog.cz. Články čtou většinou blogeři, tak je to zajímá.

    OdpovědětVymazat
  17. [20]: Maxi, chtěla jsem dát dohromady něco, co já jsem neměla, když jsem začínala... Ono některé věci se třeba omílají dokola častěji, na jiné si člověk musí přijít sám. Ne všechny rady, které jsem uvedla, sama naplno využívám, to jsem psala v dalších článcích, ale snažím se. A pokud to někomu může pomoci, jsem za to jen ráda.

    OdpovědětVymazat
  18. No, myslím, že menu mám tak organizované, že už ani víc zorganizovat nejde. Věci "O mě" já většinou dávám do rubriky " Zápisky". Článek do ní jsem přidala 17. 7., takže to tak akutní taky není.

    OdpovědětVymazat
  19. [22]: Souhlasím, já třeba mám s názvy hrozný problém vždycky.

    OdpovědětVymazat
  20. Rozhodně souhlasím s 1-3. Průběžně si hlídat organizaci blogu je důležité. (Y)

    OdpovědětVymazat