"Jsou zamilovaní, kteří se na lásku dívají jako na slunce a jednoduše oslepnou a jsou tací, kteří se pořádně podívají až ve chvíli, kdy jejich život prozáří láska." Rober Musil

Slepota je různá a mohla bych psát hned o několika druzích slepoty, ale přesto mě to srdečně nejvíc táhne právě k té slepotě v lásce, protože poslední dobou na ni nějak narážím. Největší slepota nás asi provází v době zamilovanosti, kdy máme pomyslné růžové brýle a všechno je pozitivní a krásné, v době, kdy nevidíme chyby druhého a teprve s časem se nám na nose brýle trošku pohnou a my koutkem oka nahlédneme na to, jaká je vlastně realita. Pak už je na nás, zda si brýle opět povytáhneme na nos nebo zda přijmeme realitu.

eyes, quote, and see imagequote, Impress, and blind imagelove, couple, and boy image

Moje klidná povaha přitáhla nejednu mou kamarádku, která si u mě v době padání růžových brýlí vylévala srdce. Je to zvláštní, protože ačkoli ráda vyslechnu, poradit většinou neumím, jelikož tyhle rozhodnutí musí udělat člověk sám a nikdo jiný nemůže vědět, co daný cítí a po čem touží.

Jedna moje kamarádka má kluka, který je fajn, ale i ona po více než roce vidí, že ačkoli na první dojem se zdá perfektní, uvnitř se skrývá temnější stránka, která se mnohdy projeví a on se pak z milujícího kluka stává ironickým stvořením, které jí narovinu řekne, že mu na ní nezáleží, že si najde jinou a podobně. Moje řešení by bylo jednoduché, rozejít se s někým, kdo se ke mně nechová slušně, jenže láska je láska a ona radši povytáhne brýle, než aby o něj přišla.

Na druhou stranu mám kamarádku, která s klukem chodí už čtyři roky a vedle toho má už dva roky s dalším poměr. Je to z extrému do extrému, jenže i tohle je jistá forma slepoty, protože nevěřím, že by si její přítel něčeho za ty roky nevšiml. Stejně jako ona je slepá, protože nevidí, že nakonec na tohle doplatí ona sama. Láska je složitá věda, na kterou mnohdy nestačíme, ale někdy je potřeba pokusit se zapojit i rozum, ačkoli ho láska oslepuje a upřednostňuje hlas srdce.


Často se říká, že láska je slepá. Já bych to nepřipisovala jen lásce, protože láska může být opravdu slepá v počátcích, v době růžových brýlí, ale později? Kdeže, později už to není láska, která nás oslepuje, ale je to naše slabost a strach vyrovnat se s problémy, které se ukážou. Mnozí neumí říct vlastní názor a vyjádřit, jak se cítí, tak radši sklopí a hlavu a upřou pohled jiným směrem. Jenže takhle přeci láska nefunguje. Nahradili jsme opravdu skutečný cit předstíranou slepotou? Je to snad kvůli tomu, že se bojíme ukázat kus sebe samého nebo jsme prostě jen příliš líní na to, abychom se zbavili pasivity? Nebo je to všechno jen z toho důvodu, že se bojíme ukončit něco, co nefunguje ze strachu, abychom nakonec nezůstali sami?

Vaše Lucka

7 Komentáře

  1. pěkný článek, který nutí člověka zamyslet se nad tím, kterou fází lásky právě prochází... díky za fajn počtení

    OdpovědětVymazat
  2. Páni, to je skvělý článek. Napsala jsi to úplně přesně a mně nezbývá nic jiného, než s tebou souhlasit. Moje dobrá kamarádka, která se mi svěřuje se vším, má vztah s klukem, který je taktéž fajn, ale vůbec si jí neváží, to co jí je schopný říct, nad tím vážně kroutím hlavou a divím se, že sama se sebou nechává takhle dobrovolně vyjebávat. A to jenom proto, že má nasazené růžové brýle a pořád ho vidí jako toho skvělého kluka, kterým někde uvnitř pořád je, ale prostě teď ním není a ona by si zasloužila někoho lepšího. Já sama jsem takové růžové brýle měla nasazené jednu dobu také a hodně mě to ničilo. Jsem ráda, že už je to pryč.

    OdpovědětVymazat
  3. Ano! Ano! Ano! Jakobych to napsala já..no né jako ty bych to nenapsala, ale souhlasím.

    OdpovědětVymazat
  4. napsala jsi to naprosto krásně, nezvládla bych to líp. :) nemám co dodat.

    OdpovědětVymazat
  5. v lásce si člověk nechce připustit, že to co vidí, je skutečnost... že je to pravda ale já osobně znám pár, který se spolu šťastný už sedmým rokem a ani jeden ty brýle už nenosí nelžou si, jsou tu pro sebe... a to je láska

    OdpovědětVymazat
  6. [1]: Já děkuju za komentář.

    OdpovědětVymazat
  7. Reaguji sem a doufám, že to nevadí...

    OdpovědětVymazat