Krásné odpoledne, zlatíčka.

U nás je slunečno a já přicházím s dalším slíbeným receptíkem, i když to tak docela nebude ono. Slibovala jsem věnečky, které jsem pekla na mamčinu oslavu, ale došlo mi, že jsem použila těsto z předchozího receptu, který jsem sem ještě nestihla přidat, takže tu dnes máme recept na větrník na plech. Dělala jsem ho asi minulý měsíc na takovou rodinnou sešlost, u nás jsou tyhle akce často. :-D A všem moc chutnal, někdy podle tohoto receptu udělám i samotné větrníky, ale teď už k tomuto receptu.



Co budeme potřebovat?
Suroviny:
  • hladká mouka 230 g
  • voda 750 ml
  • máslo 230 g
  • sůl 1 špetka
  • vejce cca 7 ks
První náplň:
  • mléko 750 ml
  • karamelový pudink 2 ks
  • cukr moučka
  • máslo 1 ks
Druhá náplň:
  • smetana ke šlehání 1 kelímek
  • cukr
  • ztužovač šlehačky
Na karamelovou šlehačku:
  • cukr krupice 250 g
  • smetana ke šlehání 250 ml
Na začátek je potřeba říct, že není čeho se bát, mně se to taky povedlo, takže klidně do toho, i když jste začátečníci. Recept vypadá složitě vzhledem k množství surovin, nicméně to ve skutečnosti tak složité není, přesto to vzhledem k surovinám není nejlevnější recept, proto doporučuju spíš na oslavu než jen tak. :-)

Jak budeme postupovat?Základem všeho je odpalované těsto, které si vyrobíme následovně. Vodu rozehřejeme s máslem a solí, jakmile se voda vaří, přidáme najednou mouku a za stálého míchání vaříme na mírném ohni tak dlouho, až se těsto nelepí na vařečku ani na hrnec - všude se udává doba, která trvá asi 4 minuty, nicméně já jsem pokaždé těsto nechala odpařovat víc a nic se nestalo. Jakmile máme tuto hmotu vychladlou, překlopíme ji do větší misky a po jednom začneme zašlehávat vajíčka, každé řádně vymícháme a až pak přidáme další. Tohle je důležitá část, protože každé těsto vyžaduje jiný počet vajec, my na větrník na plech potřebujeme tekutější těsto, ale vždy záleží na velikosti vejce, proto zašleháváme po jednom!

Dva plechy si vymažeme tukem a naneseme těsto rozdělené na polovinu. Dáme péct do předehřáté trouby na 200°C. Prvních 15minut troubu vůbec neotvíráme, pokud byste ji otevřeli, těsto by se přestalo nafukovat a byla by z něj tvrdá placka, pečeme asi 30-40 minut. Je třeba, aby povrch byl na dotek křupavější, protože jak chladne, trochu změkne.

Na náplň uvaříme dva karamelové pudinky v 750ml mléka a necháme vychladnout. Pak vyšleháme celé máslo se dvěma lžícemi moučkového cukru a postupně přidáváme uvařený, zchladlý pudink. Dosladíme dle chuti, klidně slaďte víc, já jsem si na chuť myslela, že je krém sladký dost, ale potom v konečném výsledku se to ztratí.

Na první plát naneseme karamelovou náplň a na to dáme ušlehanou jednu šlehačku s cukrem a ztužovačem. Přiklopíme druhým plátem a navrch polijeme karamelovou polevou.

Na karamelovou polevu: Cukr nasypeme do hrnce a necháme roztavit. Jakmile cukr zkaramelizuje, přilijeme do něj horkou smetanu. Utvoří se vám takové kousky, ale toho se nebojte a za stálého míchání vařte dál, dokud se karamel nerozpustí. Ještě horké nalijte na horní plát větrníku a dejte chladit. Někdy se uvádí do druhého dne, my jsme zakrojili mnohem dřív, ale faktem je, že do druhého dne větrník víc ztuhne a lépe se krájí, aniž by se rozpadal.

Dobrou chuť. :-)
Vaše Lucka

14 Komentáře

  1. nechceš se zúčastnit soutěže ? :) byla bych ráda za tvou účast

    OdpovědětVymazat
  2. Nevím, jestli bych tohle zvládla, ale pouštět se do toho radši nebudu... Jsem ráda, že si uvařím čaj, občas i něco složitějšího, ale vypadá to dobře :)

    OdpovědětVymazat
  3. jé, to vypadá dobře, ale na mne by to bylo asi dost sladké

    OdpovědětVymazat
  4. :OOO to vypadá úplně ňaaam <33

    OdpovědětVymazat
  5. Nikdy ma nenapadlo, že by sa mohol veterník robiť aj na plech, no vyzerá to fajn :) Určite sa to aj jednoduchšie konzumuje :)

    OdpovědětVymazat
  6. to už jsme taky jednou zkoušeli a nevím.. nebylo to špatné, ale moc mi to nechutnalo.. není nad pravý větrník.. :)

    OdpovědětVymazat
  7. tak tohle vypadá vyloženě dokonale, rozhodně musím vyzkoušet. :3 moc děkuju za inspiraci, budu se těšit na další recepty. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Větrníky miluju, vždycky smutně procházím okolo cukráren a vidím to v těch výlohách, ale jenom slintám... Tak bych si to mohla udělat doma, super recept, díky. Vypadá to nádherně.

    OdpovědětVymazat
  9. Miluji větrník a nejraději mám tu polevu, na plech je výborný, lepší jak klasický, který se rozpadá

    OdpovědětVymazat
  10. mňam! milujem veterníky a tento recept si určite zapíšem! ani nevieš aké chute si mi teraz spravila:(

    OdpovědětVymazat