Nejednou jsem v životě zaslechla větu, že vzpomínky jsou to nejcennější, co můžeme získat a že nám je už nikdy nikdo nevezme. Nechci říct, že s touto větou nesouhlasím, jen si s ní nejsem úplně jistá. Říkáme, že nám ty vzpomínky zůstanou, ale já mám dojem, že ve svých životech hodně zapomínáme...

memories, quote, and people imagememories, summer, and cute imagememories, die, and quote image

Nedávno, když naši byli na horách a já jsem zůstala sama doma, objevila jsem staré videokazety s nahrávkami z mého dětství, různé oslavy narozenin a svátků, akce ve školce, Vánoce a spousta dalšího... Musím říct, že jsem byla až překvapená, kolik momentů svého života si vůbec nepamatuju. A když tak vzpomínám, ačkoli jsem měla dětství šťastné, nemám moc vzpomínek, které bych si jasně vybavila. Pamatuju si drobnosti jako stavění bunkru u babičky před barákem nebo to, jak jsem dostala svého vytouženého plyšáka ve tvaru muchomůrky, ale to přeci není ani zdaleka vše...

Možná to tak mám jen já, ale jako kdyby se mi ty vzpomínky vypařily z hlavy. A není to jen z dětství, zrovna včera jsme se bavili s našima o tanečních, protože brácha do nich teď jde, a já jsem byla skálopevně přesvědčená, že jsem šla s někým jiným, než s tím, s kým jsem opravdu šla. Síla, co? :-D Musela jsem to dohledat podle fotek... Ale abyste si nemysleli, že jsem blázen nebo že mám Alzheimera, šla jsem se spolužákem vlastně jen na promenádu, zbytek večera jsem tancovala právě s klukem, kterého jsem si spletla.

Ale stejně je to zvláštní, jak dlouho uběhlo od mých tanečních? Šest let. Šest let a já jsem schopná už některé věci vypustit nebo zapomenout, docela se děsím toho, co zapomenu do budoucna, které báječné vzpomínky se mi vypaří... Ale je možné, že prostě mysl se postupem času zaplňuje a tak vypouští momenty z dětství, které třeba nebyly důležité. Podstatné asi je, že mám dobrý pocit při pomyšlení na své dětství, že bylo šťastné, přestože si třeba nepamatuju různé momenty.

Jak to máte vy, pamatujete si své dětství? Nedivíte se někdy při pohledu na stará videa či fotky?

Vaše Lucka

11 Komentáře

  1. to mi pripomenulo, ked som minule pozerala na youtube Danove video, kde tiež pozeral svoje detské videá ja sa bojím nájsť niečo také doma - vrátiť sa do čias kde som bola blond? a ešte k tomu taká guľôčka? och nie vdaka, som rada, že si niektoré veci nepamätam   super článok:)

    OdpovědětVymazat
  2. No nevím proč, ale já když se podívám na moje fotografie z dětství, tak se mi to skoro vždy matně vybaví :) měla jsem ho nádherný :)) bez problémů a stresu to bych nejradši vrátila! :))

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Nic si nepamatovat, to má očividně taky svoje výhody.

    OdpovědětVymazat
  4. Určitě nejsi jediná, komu se vzpomínky vypařily z hlavy. Mám pocit, že si nepamatuji skoro nic a přitom si pamatuji dost věcí. Při pohledu na fotky nebo videa mi některé momenty naskočí, ale někdy taky ne. Ale přijde mi celkem normální, že si nepamatuji některé věci z dětství, když si občas nedokážu vybavit, co jsem dělala předešlý víkend, někdy i den ...   

    OdpovědětVymazat
  5. [4]: Jo, i takové stavy občas mívám. Tak jsem ráda, že je to asi normální, když si spoustu věcí nepamatuju, ne nadarmo říkám, že jsem hlava děravá.

    OdpovědětVymazat
  6. Je to sranda vidět fotky z dětství, momentalne si schovávám fotky a pisu si i takový deník z momentů které byly super.

    OdpovědětVymazat
  7. Osobně si svoje dětství nepamatuji. Jediné vzpomínky máme na DVD, které jsem si jednu dobu pouštěla. Zážitky jako Vánoce apod. jsem si vůbec nepamatovala.Jedině mám v hlavě vzpomínky spíš, kde se mi něco stalo. No vlastně ani teď si nedokážu vzpomenout, jak vypadal jeden zatoulaný pes, o kterém mi říkala moje mamka dneska ráno. Takže nejsi jediná .

    OdpovědětVymazat
  8. [6]: Tak to je hezké, jednou budeš mít krásně uchované vzpomínky.

    OdpovědětVymazat
  9. Já nedokážu posoudit, jestli si toho z dětství pamatuju hodně nebo málo.. Protože některé momenty už mi připadají spíš jen jako dávný sen a ne reálný život každopádně o tomhle všem existuje úžasná pohádka "V hlavě", kde je nádherně obrazně vyjádřeno, jak vlastně funguje náš mozek a kde končí vzpomínky... Dojemný film, v kině jsem brečela

    OdpovědětVymazat
  10. Jo a teď jsem si vzpomněla, co jsem chtěla hlavně napsat že právě ty vzpomínky, které si chci uchovat a bojím se, že na ně časem zapomenu, si zapisuju do deníčku... možné je to dětinské nebo trapné, ale má to svůj důvod už jen teď za poslední rok když nalistuju, co jsem psala.. tak se většinou pobavím nebo i popláču, co mě zrovna trápilo.

    OdpovědětVymazat
  11. [9]: [10]: V hlavě jsem taky chtěla vidět, do kina jsem na to sice nešla, ale ukázky se mi moc líbily, takže se na dřív nebo později určitě podívám. Zapisování do deníčku určitě není dětinské, taky jsem to dřív chvíli dělala, ale já bohužel nejsem ten typ člověka, co by u toho vydržel... Navíc mě strašně nebaví psát ručně, takže mi jako takový deníček slouží i tento blog svým způsobem, i když sem asi taky nepíšu úplně všechno, co bych napsala do deníčku, který by nikdo kromě mě neviděl.

    OdpovědětVymazat