Jelikož jsem se nedávno zmiňovala o tom, že jsem pekla perníčky a tvarohové buchty, rozhodla jsem se přidat i receptík pro případné pekařky, které si nejsou jisté a nemají svůj oblíbený recept. Na buchty si budete muset ještě chvilku počkat, teď jsou na řadě perníčky, protože přeci jen k Vánocům patří víc. :-)


Co budeme potřebovat?
  • 400g hladké mouky
  • 120g moučkového cukru
  • 60g tuku (jakékoli máslo)
  • 2 vejce
  • 100g medu
  • 1 lžička perníkového koření
  • kůra z 1/2 citronu
  • 1 lžička jedlé sody

Jak budeme postupovat?
Perníčky jako takové jsou na přípravu strašně jednoduché, takže se toho vůbec nebojte. Začneme tím, že si do mísy nebo na válu, záleží na vás, smícháme mouku s perníkovým kořením a jedlou sodou, přidáme vejce, cukr, med a vlažný tuk. Poté přidáme citronovou kůru a nesmíme se bát hrábnout do těsta prsty. :-) Pěkně začneme tvarovat hmotu, až se nám vytvoří tuhé těsto, které zabalíme do folie a necháme v lednici odpočinout asi hodinu - ale klidně déle.

Poté si těsto vyndejte z lednice a na připraveném válu ho rozkrájejte, aby se vám hezky válelo. Vyvalujte těsto trošku tlustší, asi 5mm tloušťku, kdyby byly perníčky moc hubené, nebyly by už tak dobré. Pečeme na vymazaném plechu či na pečícím papíře 5-10 minut. Že jsou hotové, poznáte podle toho, jak perníčky vyběhnou a ztmavnou. Vychladlé je potom ozdobíme bílkovou polevou.

Na polevu:
  • 1 bílek
  • 150g cukr moučky
  • trošku škrobu (poleva je pak hutnější)
Vše smícháme dohromady, mixujeme ručním šlehačem a pomocí zdobítek nanášíme na perníčky. :) Tenhle recept je na perníčky, které jsou brzy měkké, takže je klidně můžete udělat týden před Štědrým dnem a krásně změknou, stačí jim i dva dny.

Vaše Lucka

3 Komentáře

  1. Parádní recept, ten bych mohla vyzkoušet, když perníčky ještě nemáme.

    OdpovědětVymazat
  2. Miluji perníčky! Děláme je téměř stejně. Ta vůně při pečení je nejlepší a to vztekání u zdobení taky ...

    OdpovědětVymazat
  3. Neodmyslitelně patří k Vánocům, ale mně se nikdy nepovedou :(

    OdpovědětVymazat